Archeologen hebben bij Poortvliet, in de Zeeuwse gemeente Tholen, houten restanten van een boerderij uit de tweede of eerste eeuw voor Christus gevonden. De boerderij uit de Late IJzertijd was ongeveer 14 meter lang en 5,5 meter breed.
Op Goeree-Overflakkee hebben archeologen de mogelijke resten van een groot boerderijcomplex uit de zestiende eeuw gevonden.
Bij opgravingen in Vlaardingen is een wan, een platte mand die gebruikt werd om het kaf van het koren te scheiden, uit het jaar 300 voor Christus gevonden. Volgens Museum Vlaardingen gaat het daarmee om de oudste wan van Nederland.
De Romeinse consul, censor en grootgrondbezitter Cato de Oude (234-149 v.Chr.) publiceerde rond 160 voor Christus het werkje De Agri Cultura (‘Over de landbouw’).
Kenmerkend voor het 17 meter lange stalgebouw is het gebruik van een bijna één meter dikke, dakdragende muur van op elkaar gestapelde zoden, zoals dat in de vijfde tot begin achtste eeuw gebruikelijk was in het terpengebied.
Bij onderzoek voorafgaand aan de bouw van enkele woningen zijn verschillende sporen van nederzettingen gevonden, waaronder de paalsporen van een boerderij uit de Midden-Bronstijd (1500-1100 voor Chr.).
Het muntje is gedeeltelijk afgezaagd, aan één zijde gekarteld en in het midden doorboord.
Er zijn verschillende paalkuilen aangetroffen die volgens de archeologen aantonen dat er zo'n 3000 jaar geleden een gebouw stond.
In de periode voor de bedijkingen stond het Noord-Nederlandse kustlandschap nog in open verbinding met de zee, waardoor het gebied regelmatig overstroomde. Toch vormden deze kwelders een voor de mens aantrekkelijk leefgebied; op kunstmatig opgeworpen woonheuvels, de terpen en wierden, bouwde men hun boerderijen.
Tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van een nieuwe waterleiding zijn vorige week in Zeeland sporen gevonden van meerdere boerderijen uit de Middeleeuwen.
In Leersum, gemeente Utrechtse Heuvelrug, hebben archeologen resten gevonden van een boerenerf van meer dan tweeduizend jaar geleden. De onderzoekers stuitten ook op een ‘mysterieuze greppel’.
De belangrijkste oorzaken van de grote afname van het aantal traditionele boerderijen zijn schaalvergroting, verstedelijking, milieuwetgeving en de voortdurend veranderende Nederlandse infrastructuur.
Op het terrein van een voormalige wasserij in Apeldoorn zijn sporen van een boerderij uit de elfde eeuw ontdekt. De gemeente Apeldoorn heeft dat vrijdag bekendgemaakt.
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming ondertekend van zeven hoevesites in Herne. Het is de bedoeling dat de locaties binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgen.
In het Drentse plaatsje Anderen, gemeente Aa en Hunze, is donderdagochtend een eeuwenoude boerderij volledig afgebrand. De brand brak rond half vijf uit en heeft de cultuurhistorische boerderij volledig verwoest. De boerderij had een rieten dak. De bewoners wisten het gebouw op tijd te verlaten. Over de oorzaak van de brand heeft de politie nog geen mededelingen gedaan. Zodra dit
Archeologen hebben bij Schellinkhout, een dorp bij Hoorn, de resten van een buitendijkse boerderij uit Gouden Eeuw opgegraven. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft dat bekendgemaakt. Volgens het hoogheemraadschap is de boerderij bijzonder omdat deze buiten de Westfriese Omringdijk stond en slechts door een lage zomerdijk werd gescheiden van de voormalige Zuiderzee. De fundering van de gevonden boerderij is nog redelijk
Bij wegwerkzaamheden aan de A2 bij Geleen zijn sporen van de zogenaamde bandkeramische cultuur uit het Stenen Tijdperk gevonden. Rijkswaterstaat heeft dat bekendgemaakt.
Tijdens opgravingen in Veldhoven (Noord-Brabant) zijn sporen van vier boerderijen gevonden uit de Nieuwe Steentijd (3000 v.Chr.). Nooit eerder werden in Noord-Brabant sporen van zulke oude boerderijen gevonden.
Archeologen hebben in het Belgische Riemst de volledige plattegrond ontdekt van een boerderij uit het vroege neolithicum (steentijd). Het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) heeft dat bekend gemaakt.
Bij onderzoek op een toekomstig bedrijventerrein in Hengelo (Ov.) zijn archeologen gestuit op de resten van een oude boerderij. Volgens een van de betrokken archeologen dateren de resten vermoedelijk uit de periode 2600 tot 2000 voor Christus. Niet eerder werden er resten van zo’n oude Overijsselse boerderij gevonden. De vondst werd gedaan op toekomstig bedrijventerrein Oosterveld. Behalve de resten van