Dark
Light

2500 jaar oude kaak gevonden op strand Noordwijk

Auteur:
1 minuut leestijd
De gevonden kaak (Foto: politie)
De gevonden kaak (Foto: politie)

Eind augustus vond een man op het strand van Noordwijk een stuk kaak. Naar nu blijkt gaat het om een kaak van een man die tussen ongeveer 763 en 492 jaar voor Christus overleed.

Foto: Politie
Foto: Politie
De vinder besloot na zijn ontdekking contact op te nemen met de politie, omdat hij vermoedde dat het om een menselijke kaak ging. Medewerkers van Forensische Opsporing stelden vervolgens vast dat het inderdaad om een menselijke onderkaak met zeven gebitselementen ging. De kaak werd voor onderzoek aangeboden aan het Nederlands Forensisch Instituut. Daar concludeerde men dat het om een zeer oud bot ging, waarna de kaak werd aangeboden aan de Rijksuniversiteit Groningen, het Centrum voor Isotopenonderzoek.

In Groningen werd de kaak nader bestudeerd. Men kwam tot de conclusie dat het gaat om de onderkaak van een persoon die op het moment van overlijden minimaal vijfendertig jaar oud was. Koolstofdateringsonderzoek maakte duidelijk dat de persoon overleed tussen circa 763 en 492 jaar voor Christus, in de vroege ijzertijd. De kaak wordt overgedragen aan het Provinciaal Archeologisch Depot Zuid-Holland in Alphen aan de Rijn.

Ook interessant: Onze vroegste voorouders – Waar begint onze geschiedenis?

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×