Week van de koloniale geschiedenis

Middeleeuws ridderechtpaar in 3D

Ridderechtpaar Willem en Hildegonde van Brederode

De provincie Noord-Holland heeft gezichtsreconstructies laten maken van het middeleeuwse ridderechtpaar Willem en Hildegonde van Brederode. De reconstructies zijn woensdag in Velsen onthuld. Dat meldt RTV Noord Holland.

Gezichtsreconstructie Hildegonde van Brederode (Huis van Hilde)
Gezichtsreconstructie Hildegonde van Brederode (Huis van Hilde)
Bij de Engelmunduskerk in Velsen werden in 1967 de resten van Willem I van Brederode (ca. 1226-1285) en dienst echtgenote Hildegonde gevonden. Over deze zogenaamde heer van Brederode was vrij veel bekend. Hoe hij er uit had gezien was echter niet bekend. Door de 3D reconstructie is daar verandering in gekomen. De ridder zelf blijkt met een behoorlijk ferme kaaklijn een vrij stoer uiterlijk te hebben gehad. Hij was een stuk groter dan zijn vrouw Hildegonde.

Bij het maken van de 3D gezichtsreconstructie is gebruik gemaakt van de nieuwste technieken. Klinisch antropoloog Maja d’Hollosy boetseerde eerst de schedels van Willem en Hildegonde. Deze werden vervolgens in rubber gegoten.

Het reconstructieproject heeft de provincie Noord-Holland in totaal 16.000 euro gekost. De gezichtsreconstructies van Willem en Hildegonde werden onthuld in de Engelmunduskerk in Velsen. Het is de bedoeling dat ze vanaf 2013 een plaats krijgen in het provinciaal Archeologisch Informatiecentrum in Castricum. Dat centrum moet echter nog worden gebouwd.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: