Middeleeuws ridderechtpaar in 3D

Het ridderechtpaar – Foto: RTV-NH

De provincie Noord-Holland heeft gezichtsreconstructies laten maken van het middeleeuwse ridderechtpaar Willem en Hildegonde van Brederode. De reconstructies zijn woensdag in Velsen onthuld. Dat meldt RTV Noord Holland.

Bij de Engelmunduskerk in Velsen werden in 1967 de resten van Willem I van Brederode (ca. 1226-1285) en dienst echtgenote Hildegonde gevonden. Over deze zogenaamde heer van Brederode was vrij veel bekend. Hoe hij er uit had gezien was echter niet bekend. Door de 3D reconstructie is daar verandering in gekomen.De ridder zelf blijkt met een behoorlijk ferme kaaklijn een vrij stoer uiterlijk te hebben gehad. Hij was een stuk groter dan zijn vrouw Hildegonde.

- advertentie -

Bij het maken van de 3D gezichtsreconstructie is gebruik gemaakt van de nieuwste technieken. Klinisch antropoloog Maja d’Hollosy boetseerde eerst de schedels van Willem en Hildegonde. Deze werden vervolgens in rubber gegoten.

Het reconstructieproject heeft de provincie Noord-Holland in totaal 16.000 euro gekost. De gezichtsreconstructies van Willem en Hildegonde werden onthuld in de Engelmunduskerk in Velsen. Het is de bedoeling dat ze vanaf 2013 een plaats krijgen in het provinciaal Archeologisch Informatiecentrum in Castricum. Dat centrum moet echter nog worden gebouwd.

IJmuider Courant over de reconstructie

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier