Dark
Light

5000 jaar oude speelstenen gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
Koningsspel van Ur - Foto: CC
Koningsspel van Ur (CC) - BabelStone)

Archeologen hebben in Turkije negenenveertig stenen gevonden die mogelijk gebruikt zijn bij een bordspel. De in verschillende kleuren geschilderde stenen hebben onder meer de vorm van dieren en piramides.

Koningsspel van Ur - Foto: CC
Koningsspel van Ur – Foto: CC
De naar schatting vijfduizend jaar oude stukken zijn door medewerkers van de Ege Universiteit gevonden tijdens een opgraving bij Başur Höyük, een berg in het zuidoosten van Turkije, in de buurt van de stad Siirt. Behalve beeldjes zijn er ook dobbelstenen gevonden.

Een van de wetenschappers zegt tegenover Discovery News dat bij opgravingen in Tell Brak in Syrië en Jemdet Nasr in Irak soortgelijke stenen zijn gevonden. Volgens deze onderzoeker lijkt het erop dat in Turkije een complete set speelstenen van een soort schaakspel is gevonden. Of de stenen inderdaad bij elkaar horen of dat het om stenen van verschillende spellen gaat is echter nog niet duidelijk.

Op de website van Discovery News zijn een aantal foto’s van de in Turkije gevonden speelstukken te vinden.

Koningsspel van Ur

Tot nu toe was het koningsspel van Ur een van de oudst bekende bordspelen ter wereld. Dit spel werd in de jaren twintig van de vorige eeuw ontdekt door archeoloog Sir Leonard Wooley tijdens een opgraving in Ur, een historische stad in het zuiden van het huidige Irak. De archeoloog vond verschillende van deze spellen in de graftombes van rijke Sumeriërs.

Dit spel, waarvan nog altijd niet precies bekend is hoe het gespeeld werd, is ongeveer 4800 jaar oud. Het spel wordt beschouwd als een voorloper van backgammon.

×