Wat is een patstelling?

Als bij onderhandelingen geen overeenstemming bereikt kan worden, stelt men wel eens dat er sprake is van een patstelling. Er is een impasse opgetreden. Waar komt het woord patstelling eigenlijk vandaan?

Bobby Fischer, een bezeten schaker

Het is vandaag de dag misschien moeilijk voor te stellen, maar in 1972 keek de hele wereld gespannen uit naar een schaakwedstrijd. De Amerikaanse schaker Bobby Fischer onttroonde destijds de Russische wereldkampioen Boris Spasski. na die tijd kwam Fischer nog geregeld in het nieuws, maar dat had vaak nog maar

5000 jaar oude speelstenen gevonden

Archeologen hebben in Turkije negenenveertig stenen gevonden die mogelijk gebruikt zijn bij een bordspel. De in verschillende kleuren geschilderde stenen hebben onder meer de vorm van dieren en piramides.

Kampjas verzetsman Pim Boellaard naar Verzetsmuseum

Het Verzetsmuseum Amsterdam heeft onlangs de kampjas van de beroemde verzetsman Pim Boellaard gekregen. Ook kreeg het museum het deksel van een kist waarin Boellaard in concentratiekamp Dachau zijn persoonlijke bezittingen bewaarde. Op de achterzijde van het deksel tekende Boellaard een schaakbord.

A.Th. van Deursen in de schijnwerpers

Arie Theodorus van Deursen (1931-2011) was een groot liefhebber van de schaaksport. Hij leerde zelfs Russisch om de belangrijke schaakliteratuur te kunnen lezen. Lang heeft hij in clubverband geschaakt. Voor schaatsen en andere sporten was zijn belangstelling passief, maar hij volgde ze graag op televisie. Tot vlak voor zijn overlijden