Dark
Light

Schaken

Het schaakspel is al duizenden jaren oud. Het woord zelf is afgeleid van het Perzische woord shāh, dat koning betekent. De oorsprong van het spel ligt vermoedelijk in India, waar al zo'n vijftienhonderd jaar geleden het Chaturanga-bordspel werd gespeeld, dat veel weghad van het huidige schaken. Vanuit India verspreidde het schaakspel zich via de Zijderoute eerst naar Perzië en daarna over de rest van de wereld. Op deze pagina zijn artikelen te vinden die gerelateerd zijn aan de geschiedenis van het schaakspel.

Klassieker: Oom Jan leert zijn neefje schaken
Bobby Fischer in 1960 tijdens de Schaakolympiade in Leipzig (CC BY-SA 3.0 de - Karpouzi - wiki)

Bobby Fischer, een bezeten schaker

Het is vandaag de dag misschien moeilijk voor te stellen, maar in 1972 keek de hele wereld gespannen uit naar een schaakwedstrijd. De Amerikaanse schaker Bobby Fischer onttroonde destijds de Russische wereldkampioen Boris Spasski. na die tijd kwam Fischer nog geregeld in het nieuws, maar dat had vaak nog maar weinig met schaken te maken.
Koningsspel van Ur - Foto: CC

5000 jaar oude speelstenen gevonden

Archeologen hebben in Turkije negenenveertig stenen gevonden die mogelijk gebruikt zijn bij een bordspel. De in verschillende kleuren geschilderde stenen hebben onder meer de vorm van dieren en piramides.
1 minuut leestijd
Pim Boellaard – Foto: Verzetsmuseum Amsterdam

Kampjas verzetsman Pim Boellaard naar Verzetsmuseum

Het Verzetsmuseum Amsterdam heeft onlangs de kampjas van de beroemde verzetsman Pim Boellaard gekregen. Ook kreeg het museum het deksel van een kist waarin Boellaard in concentratiekamp Dachau zijn persoonlijke bezittingen bewaarde. Op de achterzijde van het deksel tekende Boellaard een schaakbord.
1 minuut leestijd

A.Th. van Deursen in de schijnwerpers

Arie Theodorus van Deursen (1931-2011) was een groot liefhebber van de schaaksport. Hij leerde zelfs Russisch om de belangrijke schaakliteratuur te kunnen lezen. Lang heeft hij in clubverband geschaakt. Voor schaatsen en andere sporten was zijn belangstelling passief, maar hij volgde ze graag op televisie. Tot vlak voor zijn overlijden hield hij alle uitslagen van de grote wielerronden bij.
3 minuten leestijd
×