6000 jaar oud intact skelet gevonden in Nieuwegein

Op een toekomstig bedrijventerrein in Nieuwegein hebben archeologen een vrijwel intact skelet van circa 6000 jaar oud gevonden. Eerder deze maand werden op dezelfde locatie al botresten, potten en sieraden uit het Swifterbant-tijdperk (5300-3400 v.Chr.) gevonden.

Hoewel het skelet vrijwel intact lijkt, is het opmerkelijk dat de botten niet allemaal op de logische plek liggen. De verschillende delen liggen niet in anatomisch verband. Waarom de skeletdelen zijn verplaatst is nog niet duidelijk. Mogelijk ligt er een natuurlijke oorzaak aan ten grondslag en werd het skelet door elkaar gehusseld vanwege verschuivingen in de aarde.

Het skelet werd aangetroffen in een dikke laag klei. De gevonden botresten worden de komende tijd verder onderzocht in een laboratorium van de Universiteit Leiden.

Boek: Swifterbant – Pionieren in Flevoland 6500 jaar geleden

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: