Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Bijzonder skelet in praktijk van Tilburgse huisarts

Vijftien keer duikt de naam van Piet Stams uit Boxtel op in het gevangenisregister van Breda. Piet maakt zich onder meer schuldig aan zoutfraude, mishandelt menig ambtenaar en gaat meerdere keren vanwege “wederspannigheid” achter de tralies. Geen lieverdje, maar Piet Stams valt het meest op ná zijn dood: omdat zijn skelet jarenlang de praktijk van huisarts Bloemen siert.

- ad -

Het skelet van Piet Stams (museumdedorpsdokter.nl)
Het skelet van Piet Stams (museumdedorpsdokter.nl)
Als Piet in 1851 wordt geboren, staat er alleen de naam van zijn moeder op de geboorteakte. Zijn vader is onbekend. Vermoedelijk kent Piet geen gemakkelijk start van zijn leven en op z’n vijfentwintigste komen we hem voor de eerste keer tegen in het register van de gevangenis. Na die ene keer hobbelt hij van vergrijp naar vergrijp, totdat hij in 1912 doodziek wordt. Hij roept de hulp van dokter Jan Bloemen, een arts met een bloeiende praktijk in Tilburg. Een sociale man die bekend staat om zijn hulpvaardigheid. Bloemen ziet hoe ziek Stams is maar weet ook dat deze raddraaier geen geld heeft.

Maar daar heeft Piet wel een praktische oplossing voor: hij verkoopt – uiteraard na zijn dood – zijn skelet aan dokter Bloemen. En hoewel Bloemen het leven van de zieke Stams nog twee jaar weet te rekken, laat hij deze straatfiguur na zijn dood in 1914 “anatomiseren”. Tot aan de jaren dertig kijkt Piet Stams als het ware mee naar het handelen van dokter Bloemen; en na diens dood in 1922 blijft hij vaste klant in de praktijk van zoon en tevens huisarts Bloemen.

Nu is het skelet nog steeds te zien, in de medisch-historische collectie De dorpsdokter van vroeger in museum De Doornboom in Hilvarenbeek. Daar worden ook de verhalen rond Piet in leven gehouden. Hoe zijn skelet bijvoorbeeld als vanzelfsprekend onderdeel uitmaakte van de dagelijkse gang binnen de praktijk. Met enige regelmaat werd de verkleedkist omgekeerd en stond Piet model. Het verhaal gaat zelfs dat Piet wel eens  als kerstboom is gebruikt!

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Benieuwd naar het skelet van Piet Stams of naar de andere bezienswaardigheden van de dorpsdokter van vroeger? Op de site van het museum vind je alle informatie wat betreft openingstijden en adres.

~ Marilou NillesenBHIC

Boek: Meesters met het ontleedmes

BHIC

- ad -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Vaccinatiebewijs: het pokkenbriefje (19e eeuw)

  Vaccinatiebewijs: het pokkenbriefje (19e eeuw)

  In 1823 besloot de Nederlandse overheid de koepok-vaccinatie voor kinderen verplicht te stellen. Wie naar school ging moest vanaf dat moment een bewijs van vaccinatie kunnen overleggen, het zogenoemde pokkenbriefje.Lees bericht »
 • Het Heilig Bloedwonder van Alkmaar (1429)

  Het Heilig Bloedwonder van Alkmaar (1429)

  In de katholieke St. Laurentiuskerk in Alkmaar bevindt zich een zogeheten Heilig bloedaltaar. In dit rijkversierde altaar wordt een klein stukje stof bewaard, met daarop naar verluidt drie wijndruppels die in bloed zijn veranderd. Dit reliek herinnert aan het Bloedwonder …Lees bericht »
 • ‘Hitler is als politiek denker langdurig onderschat’

  ‘Hitler is als politiek denker langdurig onderschat’

  In 1999 publiceerde schrijver en uitgever Perry Pierik zijn werk De geopolitiek van het Derde Rijk. In dit boek staat hij stil bij de geestelijke wortels van Hitlers veroveringstocht naar het Oosten. Want binnen de ideologie van het nazisme draaide …Lees bericht »
 • Te voet door het Nederland van 1823

  Te voet door het Nederland van 1823

  Bij uitgeverij Atlas Contact verschijnt deze week een heruitgave van De zomer van 1823, het dagboek van Jacob van Lennep over de voetreis die hij in 1823, samen met studievriend Dirk van Hogendorp, door Nederland maakt. Ze wandelen door een …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las