Ruim tweehonderd jaar was in het Hunterian Museum in Londen het skelet te zien van Charles Byrne, een Ierse man die in de achttiende eeuw vanwege zijn lengte een bezienswaardigheid was. Vanwege een goedaardige tumor bleef de Ier groeien tot hij een lengte van maar liefst 2,31 meter had bereikt.
Op de wierde van het Groningse Rottum hebben archeologen recent een begraafplaats ontdekt die mogelijk uit de vijftiende eeuw dateert.
"Het lijkt erop dat begraven in tufsteen sarcofagen een tijd lang in de mode was en zeker niet alleen voorbehouden aan mannen. In een van de kisten was in ieder geval een kleuter begraven."
De gevonden persoon lag in een graf op slechts een meter diepte. Naast het skelet troffen de archeologen ook een grote klomp roest aan. Wat er onder de roest verstopt zit, wordt nog onderzocht.
Het archeologiecentrum van Noord-Holland, Huis van Hilde in Castricum, heeft een reconstructie laten maken van het gezicht van een in 1799 gesneuvelde Russische soldaat. Zijn herkomst is op grond van DNA-onderzoek achterhaald en met forensische technieken is zijn gezicht gereconstrueerd. De Rus is de komende tijd te zien in de tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’.
De Friezen spreken van terpen, de Groningers hebben het over wierden, de Duitsers kennen Warften en de Denen værfter, maar ze bedoelen allemaal dezelfde heuvels waarop de bewoners van het antieke kustlandschap hun boerderijen bouwden. Archeologen dateren de oudste woonheuvels rond 500 v.Chr. en vermoedelijk zijn ze eigenlijk bij toeval ontstaan: waar mensen wonen, werpen ze afval neer en waar
Bij archeologische opgravingen in Leiden zijn twee graven uit de zevende eeuw na Christus gevonden. Eén van de graven is gevonden door een eerstejaars studente. Volgens de onderzoekers zijn de goed geconserveerde graven interessant, omdat er nog weinig bekend is over de bewoners en het grafritueel in het kustgebied in de Merovingische tijd.
De baby is tussen de 0 tot 6 maanden oud geworden. De vondst kwam aan het licht bij het ontrafelen van de geheimen van de vier skeletten die 6000 jaar lang in de klei verborgen hadden gelegen op bedrijventerrein Het Klooster in Nieuwegein.
Archeologen hebben op een klein eilandje een graf gevonden met daarin de lichamen van vijf opvarenden van het VOC-schip de Batavia.
In 1905 werd in Hegebeintum een zevende-eeuwse skelet in een uitgeholde eikenboom gevonden. Deze 'boomkistdame' kreeg later de naam Beitske.
Uit het feit dat in het graf ook een bordspel is gevonden dat gebruikt werd om oorlogstactieken te leren, leidt men af dat de vrouw een officier moet zijn geweest.
Het verhaal van Trijntje, het oudste skelet ooit in Nederland gevonden. Trijntje kleefde vermoedelijk rond 5500 voor Christus in een groep rondtrekkende jagers en vissers.
Op een toekomstig bedrijventerrein in Nieuwegein hebben archeologen een vrijwel intact skelet van circa 6000 jaar oud gevonden.
In het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes is een bodemplank van een grafkist uit de Middeleeuwen met een CT-scan onderzocht.
Bij een zeemleren oefenpop, die in de 18e eeuw bij lessen aan verloskundigen is gebruikt, zijn in de babypop echte skeletdelen verwerkt.
In het befaamde Antikythera-scheepswrak hebben archeologen delen van een menselijk skelet gevonden.
In de Romeinse ruïnestad Pompeii hebben archeologen vier skeletten gevonden. Het gaat om vier jonge mensen, waaronder een tienermeisje.
Met nieuw archeologisch onderzoek is het gelukt om de herkomst van een monnik te achterhalen die rond 1500 heeft geleefd en in Amersfoort is begraven.
Piet Stams was bij leven geen lieverdje, maar viet het meest op ná zijn dood: omdat zijn skelet jarenlang de praktijk van huisarts Bloemen siert.
Een aantal archeologen is ontstemd over plannen om slechts een klein deel van de historische skeletten bij de Nieuwe Kerk in Delft te onderzoeken.
De soldaat kwam tevoorschijn tijdens een van de opgravingen rondom het fort. Zijn lichaam bleek met uitrusting en al in een greppel terecht te zijn gekomen.