Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Skeletten

Artikelen over skeletten, archeologisch onderzoek en vondsten van graven.
Gezichtsreconstructie van de Russische soldaat uit 1799 (Huis van Hilde)

Russische soldaat uit 1799 heeft weer een gezicht

Het archeologiecentrum van Noord-Holland, Huis van Hilde in Castricum, heeft een reconstructie laten maken van het gezicht van een in 1799 gesneuvelde Russische soldaat. Zijn herkomst is op grond van DNA-onderzoek achterhaald en met forensische technieken is zijn gezicht gereconstrueerd. De Rus is de komende tijd te zien in de tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’.
Skelet van een man uit Ezinge (Museum Wierdenland)

Een oude Groninger (met wat kwaaltjes)

De Friezen spreken van terpen, de Groningers hebben het over wierden, de Duitsers kennen Warften en de Denen værfter, maar ze bedoelen allemaal dezelfde heuvels waarop de bewoners van het antieke kustlandschap hun boerderijen bouwden. Archeologen dateren de oudste woonheuvels rond 500 v.Chr. en vermoedelijk zijn ze eigenlijk bij toeval ontstaan: waar mensen wonen, werpen ze afval neer en waar
Een van de skeletten (Still YouTube)

Studenten vinden in Leiden graven uit zevende eeuw

Bij archeologische opgravingen in Leiden zijn twee graven uit de zevende eeuw na Christus gevonden. Eén van de graven is gevonden door een eerstejaars studente. Volgens de onderzoekers zijn de goed geconserveerde graven interessant, omdat er nog weinig bekend is over de bewoners en het grafritueel in het kustgebied in de Merovingische tijd.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.314 actieve abonnees)

"Honderden historici brachten hun kennis al in."

Overzicht van auteurs op Historiek