Dark
Light

Advocaat Demjanjuk eist vrijspraak

Auteur:
1 minuut leestijd

De advocaat van de van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk heeft dinsdag vrijspraak geëist voor zijn cliënt. Een maand geleden hoorde Demjanjuk zes jaar tegen zich eisen.

De 91-jarige Demjanjuk staat in München terecht voor medeplichtigheid aan de moord op bijna 28.000 Joden. De geboren Oekraïner zou tijdens de Tweede Wereldoorlog kampbewaker in Sobibor zijn geweest. Zelf ontkent hij dit. Hij beweert gediend te hebben in het Rode Leger en later als krijgsgevangene in Duitsland te zijn beland.

Volgens zijn advocaat, Ulrich Busch, is er geen enkel bewijs dat Demjanjuk als kampbewaker in Sobibor heeft gewerkt. Busch wil dat zijn cliënt wordt vrijgesproken en dat zijn cliënt een schadevergoeding krijgt voor de periode dat hij in voorarrest heeft gezeten.

Het proces tegen Demjanjuk begon in november 2009 nadat de geboren Oekraïner door Amerika was uitgeleverd aan Duitsland. Het proces duurt onder meer erg lang vanwege Demjanjuks gezondheidsproblemen. De rechtbank heeft nog niet bekendgemaakt wanneer het met een vonnis komt.

Boek: Het Demjanjuk-proces – Reportages van een Nebenkläger

×