Week van de koloniale geschiedenis

Advocaat Demjanjuk eist vrijspraak

Foto: Still YouTube
De advocaat van de van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk heeft dinsdag vrijspraak geëist voor zijn cliënt. Een maand geleden hoorde Demjanjuk zes jaar tegen zich eisen.

De 91-jarige Demjanjuk staat in München terecht voor medeplichtigheid aan de moord op bijna 28.000 Joden. De geboren Oekraïner zou tijdens de Tweede Wereldoorlog kampbewaker in Sobibor zijn geweest. Zelf ontkent hij dit. Hij beweert gediend te hebben in het Rode Leger en later als krijgsgevangene in Duitsland te zijn beland.Volgens zijn advocaat, Ulrich Busch, is er geen enkel bewijs dat Demjanjuk als kampbewaker in Sobibor heeft gewerkt. Busch wil dat zijn cliënt wordt vrijgesproken en dat zijn cliënt een schadevergoeding krijgt voor de periode dat hij in voorarrest heeft gezeten.

- advertentie -

Het proces tegen Demjanjuk begon in november 2009 nadat de geboren Oekraïner door Amerika was uitgeleverd aan Duitsland. Het proces duurt onder meer erg lang vanwege Demjanjuks gezondheidsproblemen.

De rechtbank heeft nog niet bekendgemaakt wanneer het met een vonnis komt.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: