BC, BCE en AD – Betekenis van de afkortingen

BC, BCE en AD (CC0 - Pixabay - 3209107)
BC, BCE en AD (CC0 - Pixabay - 3209107)

In oude teksten kom je bij jaartallen wel eens de afkortingen BC, BCE en AD tegen. Waar staan die afkortingen eigenlijk voor?

De afkortingen worden vooral gebruikt in Engelse teksten. BC staat voor before Christ (voor Christus) en wordt dus gebruikt voor jaartallen vóór het begin van de christelijke jaartelling. De afkorting wordt altijd voor het jaartal geplaatst waar hij betrekking op heeft. BCE is een afkorting van Before the Common Era en wordt dus ook gebruikt voor jaartallen vóór het jaar 0.

AD is een afkorting van het Latijnse Anno Domini, wat zoveel betekent als ‘in het jaar’. Deze afkorting wordt alleen gebruikt voor jaartallen ná Christus, dus vanaf een jaar na het begin van onze jaartelling: het jaar 1.

Lees ook: Wat betekent anno? (domini)
…of: SPQR – Aanduiding voor het Romeinse Rijk

Bekijk meer over:

Historische achtergronden

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: