Dark
Light

BC, BCE en AD – Betekenis van de afkortingen

Auteur:
1 minuut leestijd
BC, BCE en AD (CC0 - Pixabay - 3209107)
BC, BCE en AD (CC0 - Pixabay - 3209107)

In oude teksten kom je bij jaartallen wel eens de afkortingen BC, BCE en AD tegen. Waar staan die afkortingen eigenlijk voor?

De afkortingen worden vooral gebruikt in Engelse teksten. BC staat voor before Christ (voor Christus) en wordt dus gebruikt voor jaartallen vóór het begin van de christelijke jaartelling. De afkorting wordt altijd voor het jaartal geplaatst waar hij betrekking op heeft. BCE is een afkorting van Before the Common Era en wordt dus ook gebruikt voor jaartallen vóór het jaar 0.

AD is een afkorting van het Latijnse Anno Domini, wat zoveel betekent als ‘in het jaar’. Deze afkorting wordt alleen gebruikt voor jaartallen ná Christus, dus vanaf een jaar na het begin van onze jaartelling: het jaar 1.

Lees ook: Wat betekent anno? (domini)
…of: SPQR – Aanduiding voor het Romeinse Rijk

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×