Dark
Light

‘Bescherm hunebedden met laag zand’

Auteur:
1 minuut leestijd

Hunebed bij Borger
Het Drentse PvdA-statenlid Albert Huizing heeft een bijzonder manier bedacht om hunebedden te beschermen tegen dieven en vandalen. Wat hem betreft wordt er een berg zand over de duizenden jaren oude monumenten gegooid.

De megalitische monumenten in Drenthe hebben het zwaar. Vorige maand werden alle bronzen informatieborden bij de hunebedden al verwijderd. Uit voorzorg, want de borden bleken interessant voor dieven. Verschillende informatieplaatjes waren gestolen enhierbij werden ook diverse keien beschadigd.

Niet alleen dieven zijn een gevaar voor de hunebedden. Om de zoveel tijd worden sommige van de oude monumenten ook besmeurd met graffiti. En een week geleden werd het hunebed bij Diever nog zwaar beschadigd doordat onbekenden tussen de stenen een vuurtje stookten.

Het Drentse PvdA-statenlid Albert Huizing heeft nu een rigoureuze oplossing bedacht om verdere vernieling aan hunebedden te voorkomen. Hunebedden die een groot risico lopen beschadigd te worden, worden wat hem betreft bedekt met een laag zand. Provinciaal archeoloog Wijnand van der Sanden denkt niet dat het plan van het Statenlid doorgang vindt. Tegenover RTV Drenthe zegt hij:

Ik denk niet dat hij daar de handen voor op elkaar krijgt. Ik denk ook dat collega’s en toeristen het zeer zouden betreuren als de hunebedden aan het oog onttrokken zouden worden.

Ook het Hunebedcentrum in Borger is er geen voorstander van om van de hunebedden een soort terpen te maken.

‘Hunebedden begraven onder zand’

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×