Week van de koloniale geschiedenis

Beschermde status voor muurschildering ‘Olijfje’

'Olijfje' van Londerzeel - © vzw De Muren Spreken
‘Olijfje’ van Londerzeel – © vzw De Muren Spreken
Een muurschildering van tekenfilmfiguurtje ‘Olijfje’ in Londerzeel (Vlaams-Brabant) heeft sinds kort een beschermde status. Geert Bourgeois, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft dat laten weten.

Het gaat volgens de minister om een “uitzonderlijke en gaaf bewaarde reclamemuurschildering” van de Elektriciteitsmaatschappij van Noord-België (ENB) uit 1938 met het beeld van ‘Olijfje’ op, het vriendinnetje van Popeye. Minister Bourgeois:


“Reclamemuurschilderingen zijn verbonden aan de opkomst van de massaproductie en het ontstaan van de moderne consumptiemaatschappij. In ons land werden muurschilderingen in de reclamebranche gebruikt van de belle époque tot het interbellum. ‘Olijfje’ is er een uit 1938, en bovendien zeer uitzonderlijk omdat de afbeelding nog zo volledig en goed leesbaar is.”

In Vlaanderen zijn ongeveer tachtig locaties bekend waar nog reclamemuurschilderingen voorkomen. Reclamemuurschilderingen waarbij een afbeelding te zien is zijn volgens de minister uitzonderlijk.

- advertentie -

‘Olijfje’ is van de hand van amateurschilder Jan Stroobants uit Londerzeel. Stilistisch sluit de reclame volgens Bourgeois goed aan bij de “vooruitstrevende affichekunst uit het interbellum”. Opdrachtgever van de schildering was de (ENB). Zij wilde middels de schildering het moderne elektrische koken promoten om zo haar elektriciteitsomzet te verhogen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: