Dark
Light

België

Geschiedenis van België - Vlag van België

De huidige staat België ontstond in 1830 na de Belgische revolutie, toen het zich afscheidde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Maar de geschiedenis van de Belgen gaat natuurlijk veel verder terug. In de prehistorie werd het grondgebied van het huidige België bewoond door Keltische en Germaanse stammen, waaronder bijvoorbeeld de Nerviërs en de Eburonen onder Ambiorix, een Belgische held die zich verzette tegen de Romeinse bezetters. Op deze pagina artikelen gerelateerd aan de geschiedenis van België.

De taalgrens leidt soms ook tot een taalstrijd. Hier in Voeren zijn de plaatsaanduidingen in de niet gewenste taal (in dit geval het Nederlands) onleesbaar gemaakt.

De oorsprong van de Belgische taalgrens

Vandaag loopt er midden door België, van oost naar west, een taalbreuklijn. Ze verdeelt het land in twee gebieden die ongeveer even groot zijn. In het noorden is de overheersende taal het Nederlands, een Germaans idioom. In het zuidelijke deel spreekt men uitsluitend Frans, een Romaanse taal die afstamt van het Latijn.
5 minuten leestijd
L' Appel de la Sirène - James Ensor, 1893

Toen James Ensor zwansde

De kunstwereld is allesbehalve een lieftallige wereld. Nu niet. Toen niet. In het laatste kwart van de negentiende eeuw werd zo een robbertje – zelfs juridisch – uitgevochten tussen kunstschilder Jan Van Beers, de kunstcriticus Lucien Solvay en James Ensor die daarvoor zelfs inspiratie vond bij de Brusselse Zwans.
6 minuten leestijd
Vlag van Wallonië

Het verhaal van Wallonië – De uitdaging van eigenheid

Vraag een Vlaming losweg wat zijn of haar associaties zijn met Wallonië, en het allereerste dat naar alle waarschijnlijkheid opkomt is: ‘de Ardennen’. Daarna volgt niet zelden de ‒ veel minder flatterende ‒ associatie met een volk en politieke klasse van verstokte socialisten die het vertikken om ook maar één woord Nederlands te spreken en van aso’s die in het
13 minuten leestijd
Stilleven met kool - James Ensor, 1921

James Ensor, tussen bewondering en afkeer

Wat gaat er om in het hoofd van een kunstenaar? Het is een vraag die naar boven komt als je het werk van de fin de siècle kunstenaar James Ensor (1860-1949) bekijkt. De geboren en getogen Oostendenaar, die zijn woonplaats nauwelijks uitkwam, is een van de meest bijzondere schilders die België heeft voortgebracht.
5 minuten leestijd
1 2 3 39

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×