Dark
Light

België

Geschiedenis van België - Vlag van België

De huidige staat België ontstond in 1830 na de Belgische revolutie, toen het zich afscheidde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Maar de geschiedenis van de Belgen gaat natuurlijk veel verder terug. In de prehistorie werd het grondgebied van het huidige België bewoond door Keltische en Germaanse stammen, waaronder bijvoorbeeld de Nerviërs en de Eburonen onder Ambiorix, een Belgische held die zich verzette tegen de Romeinse bezetters. Op deze pagina artikelen gerelateerd aan de geschiedenis van België.

Amerikaanse troepen trekken Luxemburg binnen, 21 november 1918

Revolutie in Luxemburg

Eind 1918, begin 1919 kende het Groothertogdom Luxemburg revolutionaire toestanden. De groothertogin moest aftreden en even leek het landje een republiek te worden, net als buurland Duitsland. Intussen probeerde buurland België zijn invloed op het gebied te vergroten.
Tekening uit de ongepubliceerde Atlas Monde van Paul Otlet, met een afbeelding van het zogenoemde Cellula Mundaneum, het 'heilige der heilige' van zijn Mundaneum.

Het Mundaneum, het papieren internet

Het Mundaneum wordt wel het ‘internet avant la lettre’ of 'papieren internet' genoemd. In de eerste helft van de vorige eeuw was het een poging van twee Belgische pacifistische heren met utopische ideeën. Ze wilden de wereldvrede bevorderen en de armoede bestrijden door het verzamelen en verspreiding van kennis. Paul Otlet en Henri La Fontaine wilden dit bereiken door alle
Opgezette wolf in Museum Naturalis in Leiden

Schoot koning Leopold I de laatste wolf van België?

De mannetjeswolf die in 1844 door de eerste koning der Belgen zou zijn neergeschoten, nam in de volksmond al snel gigantische proporties aan. In re-enactments door lokale theatergroepen vocht de koning met een baarlijk monster. Om de mythevorming nog te versterken, werd in het bos van Custinne zelfs een gedenksteen gezet voor de dood van ‘un énorme loup’, als een
'Annunciatie', toegeschreven aan Dieric Bouts, ca. 1480-90

Leuven herontdekt Dieric Bouts

In Leuven staat de komende maanden de schilder Dieric Bouts in het middelpunt van het stadsfestival ‘New Horizons’. Dieric of Dirk Bouts (ca. 1415/1420 -1475) was een invloedrijk lid van de ‘Vlaamse primitieven’, maar is minder bekend dan zijn contemporaine collega’s Rogier van der Weyden en Jan van Eyck.
Menenpoort in Ieper

De Menenpoort in Ieper

De Menenpoort, in het Engels bekend als de Menin Gate, is een belangrijk oorlogsmonument in de Belgische stad Ieper. Het monument herdenkt de tienduizenden Britse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden en van wie de lichamen nooit gevonden of geïdentificeerd zijn.
De Kerkstraat in Doel op een vroeg-twintigste-eeuwse ansichtkaart. Bron: Waasland.net

In de bres voor de kerktoren

'Heimweeën' van Johan de Vriendt is een boek over (het verzet tegen) de sloop van het Oost-Vlaamse polderdorp Doel, dat plaats moest maken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Een verhaal over heimwee, erfgoed en het 'ergens willen thuishoren'.
Hélène Dutrieu tijdens een 'vlucht'' per fiets

Hélène Dutrieu, de onversaagde ‘menselijke pijl’

Schoenmaat 35, 45 kilo, amper anderhalve meter: één brok durf, moed, koppigheid, doorzettingsvermogen, vermetelheid, wilskracht… Hélène Dutrieu (1877-1961), een Belgische sportvrouw die bakens verlegde: wielrenster, wereldkampioene, mogelijks de allereerste vrouwelijke pilote, autoracester, actrice, model, zakenvrouw… Waarom is die wonderbaarlijke waaghals zo ongekend en wanneer komt er eindelijk een film?
Grand Hôtel du Coqs - Anoniem

De lokroep van de zee (met een beetje hulp)

Vakantie-aan-zee, het woord alleen al roept bij menigeen herinneringen op. Onbekommerde souvenirs van geuren, van zand, wind en schelpen, van plenzen in zilte sop, van springen tegen/over de aanrollende golven, van ontmoetingen, van ontspanning… Van de weidse horizon. Die subjectieve hersenspinsels werden lange tijd aangezwengeld door affiches die de Belgische kust aanprezen.
1 2 3 20