Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Geert Bourgeois

Berichten over de Vlaamse minister van onroerend erfgoed Geert Bourgeois.
Beddermolen in Westerlo

Geld voor restauratie Vlaamse molens

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft ruim anderhalf miljoen euro beschikbaar gesteld voor de de restauratie van vijf historische molens in Vlaanderen.
Schedel van een neanderthaler die in 1886 in Spy (België) is gevonden - cc

Lanaken heeft neanderthaler-site

In het gebied zijn tijdens verschillende archeologische opgravingscampagnes tussen 1998 en 2003 resten gevonden van minsten vijf, mogelijk zeven, neanderthalerkampementen. De vondsten waren uniek en bewijzen de oude bewoning van het gebied.

Extra geld voor restauratie Lam Gods

De Vlaamse overheid trekt 60.000 euro extra uit voor de restauratie van het wereldberoemde vijftiende-eeuwse altaarstuk De Aanbidding van het Lam Gods van Hubert en Jan Van Eyck. Het extra geld is bedoeld voor de restauratie van de acht lijsten van de buitenluiken van het retabel.
Olijfje in Londerzeel (Google Street View)

Beschermde status voor muurschildering ‘Olijfje’

Een muurschildering van tekenfilmfiguurtje ‘Olijfje’ in Londerzeel (Vlaams-Brabant) heeft sinds kort een beschermde status. Geert Bourgeois, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft dat laten weten. Het gaat volgens de minister om een “uitzonderlijke en gaaf bewaarde reclamemuurschildering” van de Elektriciteitsmaatschappij van Noord-België (ENB) uit 1938 met het beeld van ‘Olijfje’ op, het vriendinnetje van Popeye. Minister Bourgeois:

C-Mine in Genk winnaar Vlaamse Monumentenprijs

De Vlaamse Monumentenprijs is dit jaar gewonnen door C-Mine in Genk. De Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft dat maandag bekendgemaakt. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.

Geld voor restauratie Kempense huisdiamantslijperij

De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft ruim 320.000 euro gereserveerd voor de restauratie van diamantslijpers Lieckens in Nijlen. De typische Kempense huisdiamantslijperij dateert uit 1908 en is de laatste, nagenoeg volledig uitgeruste vooroorlogse diamantwerkplaats uit de streek.

Geld voor restauratie omwalling het Gravensteen

De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een premie van ruim 825.000 euro uitgetrokken voor de restauratie van de omwalling van het Gravensteen in Gent. Het gaat om de laatste fase van de restauratie van de omwalling van de middeleeuwse burcht. In totaal heeft de Vlaamse overheid ongeveer 6 miljoen euro uitgetrokken voor deze restauratie.

Standbeeld pater Lievens beschermd

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming ondertekend van het standbeeld van pater Constant Lievens (1856-1893) in diens geboorteplaats Moorslede. Constant Lievens werd op 10 april 1856 geboren in het West-Vlaamse plaatsje Moorslede. De jezuïet werkte als missionaris lange tijd in India. De Vlaming hield zich daar niet alleen bezig met de kerstening

Vlaanderen heeft nieuwe erfgoedorganisatie: Herita

Vlaanderen is sinds vrijdag een erfgoedorganisatie rijker: Herita. De nieuwe organisatie wil een verbindende rol spelen tussen erfgoedzorgers en erfgoedliefhebbers. Aankomende zondag presenteert de nieuwe organisatie zich tijdens de Open Monumentendag voor het eerst aan het Vlaams publiek.

Vijf miljoen euro voor restauratie Boekentoren Gent

De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een premie van ruim vijf miljoen euro uitgetrokken voor de restauratie van de beroemde Boekentoren in Gent. De 64 meter hoge boekentoren dateert uit 1942 en werd ontworpen door de Belgische architect Henry Van de Velde. Er worden zo’n drie miljoen boeken bewaard en het is daarmee de belangrijkste opslagplaats van de Gentse universiteitsbibliotheek.

Restauratiepremie voor Kasteel van Loppem

De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een restauratiepremie van ruim 621.000 euro uitgetrokken voor de restauratie van het Kasteel van Loppem in Zedelgem (West-Vlaanderen). Het kasteel, dat eigenlijk Kasteel van Caloen heet, dateert uit 1895 en staat sinds 1985 op de lijst van beschermde monumenten. Tijdens de komende restauratie worden onder meer de gevels en de daken van het kasteel

Beschermde status voor Sint-Catharinacollege Geraardsbergen

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming ondertekend van het hoofdgebouw van het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen ondertekend. Het is de bedoeling dat het monument binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgen. Ook de binnenplaats, de voortuin en afsluitingsmuur, en de voortuin van de kerk met ijzeren hekwerk zijn in de bescherming

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Een onafhankelijk online geschiedenismagazine, sinds 2008."

Meer informatie

Volg ons: