Bijzondere 18-eeuwse sluis in oude luister hersteld

Het Bleiswijkse Verlaat

In Bleiswijk is een bijzondere achttiende-eeuwse sluis recentelijk in oude glorie hersteld. Eind deze maand wordt het zogenaamde Bleiswijkse Verlaat officieel geopend.

Puntdeuren van de sluis (Rottemeren)
Puntdeuren van de sluis (Rottemeren)
Het Bleiswijkse Verlaat is een schutsluis met puntdeuren tussen de Rottemeren en de Heulsloot bij Bleiswijk. Het ontwerp van de sluis dateert uit 1774. In Nederland zijn nog maar drie van dit soort verlaten te vinden.

Het verlaat is volledig in hout uitgevoerd. Hiervoor is het tropisch hardhout Azobé gebruikt. De fundering bestaat uit 140 vurehouten palen. De nieuwe houtconstructie is net als de oorspronkelijke sluisconstructie voorzien van traditionele verbindingen met pen en gat en met gesmede nagels, naar achttiende-eeuws model.

De sluis is 32 meter lang en 3 meter diep. De houten jukconstructie is eigenlijk het geraamte, dat de sluis stevigheid biedt en de houten wanden aan weerszijden op hun plaats houdt. Aan beide zijden zijn in de sluis houten puntdeuren opgenomen. De drempeldiepte is 1,20 meter onder het boezempeil van de Rotte aan de ene kant van de sluis en de Heulsloot aan de polderkant.

- advertentie -

De restauratie is, in opdracht van recreatieschap Rottemeren, uitgevoerd door Groenservice Zuid-Holland.

Boek: Duikers en sluizen

Water teruggepompt in de sluis (Rottemeren)
Water teruggepompt in de sluis (Rottemeren)
Sluisverbindingen  (Rottemeren)
Sluisverbindingen (Rottemeren)
Jukken en houten vloet (Rottemeren)
Jukken en houten vloet (Rottemeren)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Gelijk naar geschiedenisboeken over: