Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Historisch kasteel lijkt na restauratie op ‘SpongeBob-kasteel’

1 minuut leestijd
Historisch kasteel verbouwd tot 'SpongeBob-kasteel
Historisch kasteel verbouwd tot 'SpongeBob-kasteel

Een historisch kasteel in Sile, in de buurt van het Turkse Istanboel, werd onlangs grondig gerestaureerd. Zo grondig dat het nieuwe kasteel eigenlijk helemaal niet meer lijkt op het oorspronkelijke kwaliteit. Dit tot hilariteit maar ook woede van veel Turken.

Op social media staat het verbouwde kasteel inmiddels bekend als het nieuwe kasteel van SpongeBob Squarepants, een tekenfilmfiguurtje van Nickelodeon.

Er is enkele jaren aan de restauratie gewerkt. Eerder deze maand werd het werk voltooid. Momenteel gaan er veel berichten rond op Twitter en Facebook met foto’s van het kasteel voor en na de restauratie. Het nieuwe kasteel lijkt meer op een soort nieuwbouwproject dan op een historisch bouwwerk. Veel internetters zien in de vensters van het bouwwerk ogen en oren.

In het Turkse parlement zijn inmiddels vragen gesteld over deze bijzondere vorm van restaureren. Een speciale commissie heeft opdracht gekregen te onderzoeken in hoeverre er bij de renovatie is afgeweken van de oorspronkelijke contouren. Het oorspronkelijke kasteel is ongeveer 2000 jaar oud. Het dateert uit de Byzantijnse tijd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.