Dark
Light

Blauwdruk – Herkomst en (figuurlijke) betekenis

Auteur:
1 minuut leestijd
Blauwdruk uit 1923 van bakkerij.
Blauwdruk uit 1923 van bakkerij.Blauwdruk uit 1923 van bakkerij.

Als je ergens een blauwdruk voor maakt, heb je een uitgewerkt plan en heb je dus precies uitgedacht wat er moet gebeuren. Deze figuurlijke betekenis van de blauwdruk is wel bekend. Minder algemeen bekend is waar dit woord precies vandaan komt.

In letterlijke zin is een blauwdruk of cyanotypie een printmethode die vooral gebruikt wordt voor technische (werk)tekeningen. Hierbij wordt een kopie gemaakt in witte lijnen, op een blauwe achtergrond. Aan die kleur dankt de blauwdruk dan ook zijn naam. In het Engels is sprake van een blueprint. De printmethode is in 1842 uitgevonden door de beroemde Engelse wiskundige en astronoom John Herschel.

Omdat blauwdrukken altijd vooral gebruikt zijn voor het kopiëren van werktekeningen, heeft het woord de overdrachtelijke betekenis van werkplan gekregen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×