Dark
Light

Fotografie

Artikelen over de geschiedenis van de fotografie. Tentoonstellingen, verhalen over bijzondere fotografen en meer. Louis Daguerre wordt vaak beschouwd als de uitvinder van de fotografie. Bezoek ook onze populaire rubriek historische foto's. Boekentip: Vergeten Nederland. In beelden en gebeurtenissen
Cor Jaring - Buurtfotografie Oostelijke Eilanden (Stadsarchief)

Buurtgezichten en havenportretten van Cor Jaring

Cor Jaring verwierf bekendheid als dé fotograaf van de tegenbewegingen in het Amsterdam van de jaren zestig en zeventig. Ter gelegenheid van zijn tiende sterfdag toont het Scheepvaartmuseum in Amsterdam binnenkort tientallen buurtgezichten en havenportretten. Op de foto’s zijn plekken te zien die Jaring vormden als fotograaf.
2 minuten leestijd
Chas Gerretsen in het 'Museo de la Memoria y los Derechos Humanos' in Santiago (Chili), voor een van zijn bekendste foto's van de Chileense staatsgreep van 1973

Het wonderbaarlijke en vreemde leven van Chas Gerretsen

Hij heeft gedaan waar veel kleine jongetjes alleen maar van dromen. Hij jaagde zijn hartenwensen na: werd cowboy, krokodillenjager, vloog mee in een straaljager en werkte met beroemde filmsterren in Hollywood. Door een combinatie van volharding, geluk en charme wist Chas Gerretsen zich binnen te werken bij persagentschappen, legers, miljonairs, dictators en regisseurs.
4 minuten leestijd
Matties (vriendinnen). Suriname. Eigendom van E. Klein, Paramaribo. No. 182. Lichtdruk in kleur. Paramaribo, H.B. Heyde, [ca. 1911].

Suriname in oude ansichten

Ruim een eeuw geleden was Suriname voor veel westerlingen nog een verre, onbekende kolonie. Met de opkomst van de fotografie en de ontwikkeling van het postwezen ontstond eind negentiende eeuw een nieuwe manier om een glimp van het leven in Suriname te delen met de rest van de wereld: de prentbriefkaart.
Nabluswerkzaamheden in de Wijnstraat ter hoogte van het pand van de Bank voor Handel en Scheepvaart. Eind mei 1940.

Stadsarchief Rotterdam toont nieuwe beelden geschonden stad

De archiefinstelling heeft nooit eerder vertoonde beelden online van de Rotterdamse amateurfotograaf Ferdinand Grimeijer (1894-1989) online gezet. Deze fotograaf kreeg aan het begin van de bezetting het verzoek om de stad te blijven vastleggen. Dat deed hij tot na de bevrijding. Hij maakte onder meer foto’s van de verwoeste stad, maar ook van het ‘gewone’ leven op straat.
2 minuten leestijd
1 2 3 23
×