Selfies werden honderd jaar geleden ook al gemaakt, ‘snapshotesthetiek’ bestond al voor de Polaroidcamera en pasfoto’s zijn ouder dan de identificatieplicht.
Emanuel Heiman de Vries is nog geen twaalf als hij zonder familie op 23 mei 1943 vanuit kamp Vught met 1.264 andere Joden wordt gedeporteerd naar kamp Westerbork. Op een foto is hij te zien met zijn rug naar de fotograaf. Hij draagt een grote rugzak om zijn schouders. Wat gaat er door de jongen heen?
Straatfotograaf Nico Jesse maakte in 1942 in de Agnietenstraat in Utrecht een foto van drie joodse meisjes. Jarenlang bleef onduidelijk wie het middelste meisje was. Twee historisch onderzoekers uit Utrecht hebben nu echter de naam en het levensverhaal achterhaald van het meisje.
Op een vroege foto die recent is aangekocht door het Rijksmuseum blijkt een voorouder van televisiepresentator Beau van Erven Dorens te staan. De foto is gemaakt tussen 1852 en 1860 in San Francisco en is één van de oudst bekende fotoportretten van een Nederlander in de Verenigde Staten.
Met 'De meteoriet en het middagdutje' van Maarten Asscher krijgen de prachtige fotosyntheses van Rudy Kousbroek een waardig vervolg. Ook Asscher vormt door middel van rijke associaties, kennis en taalvermogen merkwaardige foto’s om tot inspirerende essays.
Het Joods Historisch Museum staat momenteel met een overzichtstentoonstelling stil bij het werk van de Duits-Amerikaanse fotograaf Fred Stein (1909-1967).
De waarheid laten zien, de feiten weergeven, 'de leugen op zijn smoel slaan'. Zo beschrijft de graficus, animatiekunstenaar en decorontwerper John Heartfield in 1967 tijdens een interview het doel van zijn politieke fotomontages. Zijn beeldsatire wil aanklagen, ophelderen en ontmaskeren. Het is een middel in de politieke strijd.
Deze foto is honderd jaar geleden genomen. Hij is ogenschijnlijk weinig bijzonder. Tot je je realiseert wie er op staat. Op deze bijzonder scherpe foto zien we de natuurkundige Albert Einstein. Hij bevindt zich aan boord van het passagiersschip de SS Rotterdam en is net in New York aangekomen.
Ook bij studenten van de beroemde Princeton-universiteit in Amerika gaat het kriebelen als er sneeuw is gevallen.
Op 2 januari 1839 maakt de Franse uitvinder Louis Daguerre (1787-1851) de eerste foto van de maan. De foto is helaas niet bewaard gebleven.
Onderdeel van de moderniteit was de fotografie. Haar evolutie werd versneld tijdens en door de koloniale veroveringen. De toestellen werden kleiner en lichter, sneller en goedkoper, makkelijker in gebruik en aangepast aan koloniale omstandigheden.
Een zwembroekfoto zorgde in 1919 voor opschudding in Duitsland. Veel Duitsers vonden het ongehoord dat twee belangrijke politieke leiders, Gustav Noske en Friedrich Ebert, zich in zwembroek hadden laten fotograferen.
Tanks, bommenwerpers en atoombommen veranderden de oorlogsvoering in de twintigste eeuw voorgoed. Gevechtstroepen werden vrijwel overal op de voet gevolgd door fotografen die de strijd vastlegden voor het thuisfront en het nageslacht.
Jules Beau geldt als de eerste sportfotograaf. Hij werkte rond 1900 in Parijs en liep onvermoeibaar wedstrijden en evenementen af om ze vast te leggen. Zijn werk geeft een bijzonder beeld van de sport in deze tijd. Jan Mulder schreef een hommage aan de Franse fotograaf. Op Historiek publiceren we een aantal fragmenten uit het boek Elektrische auto’s De elektrische
Louis Ghémar (1819-1873) was in zijn tijd befaamd om zijn foto’s van Europese gekroonde hoofden en artiesten. Maar hij genoot ook faam als grappenmaker.
In de jaren zestig fotografeerde Louis van Paridon (1922–2016) voor een groot aantal kranten en tijdschriften. Hij kreeg beroemdheden uit binnen- en buitenland voor zijn lens. Toch is de naam van de fotograaf bij het grote publiek relatief onbekend.
Temidden van de overgebleven meesterwerken van de vroege dagen van de kleurenfotografie is de collectie van de Russische fotograaf Prokoedin-Gorski (1863-1944) een van de meest opvallende en indrukwekkende.
Het Amsterdam Museum heeft de beroemde IKEA-foto 'Vilshult', met daarop een Amsterdamse gracht met een rode fiets, opgenomen in zijn collectie.
Wie ooit, in de Sovjet-tijd, in Moskou was en er vandaag weer terugkeert komt in een onherkenbare wereld terecht. De saaie eenvormigheid, de stille straten, de grauwe flats, de overheersende Sovjet-architectuur, de rijen voor de winkels en de strenge agenten lijken te zijn verdrongen door moderne warenhuizen, drukke straten, bizar gevormde gebouwen en een ronduit ontspannen sfeer op straat. De
De zegswijze ‘een kiekje maken’ wordt nog steeds veel gebruikt om aan te geven dat er even snel een foto gemaakt wordt. De personen op de foto gaan hierbij niet uitgebreid poseren, maar er wordt snel afgedrukt. Een kiekje is dus een momentopname en geen portretfoto. Waar komt de uitdrukking een kiekje maken eigenlijk vandaan?
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft bijna tweeduizend historische luchtfoto’s vrijgegeven. De beelden geven een beter beeld van het Nederland van voor de oorlog.