Cor Jaring verwierf bekendheid als dé fotograaf van de tegenbewegingen in het Amsterdam van de jaren zestig en zeventig. Ter gelegenheid van zijn tiende sterfdag toont het Scheepvaartmuseum in Amsterdam binnenkort tientallen buurtgezichten en havenportretten. Op de foto’s zijn plekken te zien die Jaring vormden als fotograaf.
Hij heeft gedaan waar veel kleine jongetjes alleen maar van dromen. Hij jaagde zijn hartenwensen na: werd cowboy, krokodillenjager, vloog mee in een straaljager en werkte met beroemde filmsterren in Hollywood. Door een combinatie van volharding, geluk en charme wist Chas Gerretsen zich binnen te werken bij persagentschappen, legers, miljonairs, dictators en regisseurs.
Dankzij een enorme schenking heeft het Nederlands Fotomuseum een pakhuis op Katendrecht, aan de Rijnhaven in Rotterdam-Zuid aan kunnen aankopen. Het uit 1903 daterende pakhuis ‘Santos’ wordt het nieuwe onderkomen van het nationale museum voor fotografie en opent naar verwachting in 2025 de deuren.
Ruim een eeuw geleden was Suriname voor veel westerlingen nog een verre, onbekende kolonie. Met de opkomst van de fotografie en de ontwikkeling van het postwezen ontstond eind negentiende eeuw een nieuwe manier om een glimp van het leven in Suriname te delen met de rest van de wereld: de prentbriefkaart.
Moderne oorlogvoering zou onmogelijk zijn zonder vrouwen. Vechten wordt vaak gekenmerkt als de ultieme machobezigheid, maar al vanaf het allereerste begin van de geschiedenis worden er verhalen verteld over vrouwen die zich vermommen als man om deel te nemen aan het gevecht.
De archiefinstelling heeft nooit eerder vertoonde beelden online van de Rotterdamse amateurfotograaf Ferdinand Grimeijer (1894-1989) online gezet. Deze fotograaf kreeg aan het begin van de bezetting het verzoek om de stad te blijven vastleggen. Dat deed hij tot na de bevrijding. Hij maakte onder meer foto’s van de verwoeste stad, maar ook van het ‘gewone’ leven op straat.
Drie vrouwen bediscussiëren de prijs van het brood, volgens de lezing van fotograaf Bernard Eilers. Het is ergens tussen 1907 en 1914. Brood is de barometer van de sociale ongelijkheid, het vertelt hoe ruim of leeg je beurs is. Wit brood is ruim voor 1880 een voorrecht van de betere klasse: hoe witter, hoe beter. Donker brood is kost voor
Het is een vertederend tafereel: vier jongetjes poseren gniffelend voor de camera. Een heeft zijn armen om zijn twee vrienden heen geslagen. Ze lijken verlegen, maar ook nieuwsgierig, écht bang voor de camera zijn ze niet.
Als je ergens een blauwdruk voor maakt, heb je een uitgewerkt plan en heb je dus precies uitgedacht wat er moet gebeuren. Deze figuurlijke betekenis van de blauwdruk is wel bekend. Minder algemeen bekend is waar dit woord precies vandaan komt.
"‘De 88-jarige Polak, met zijn twee zoons, de “krengenslagers” te Wijhe, die door de ambtenaar van het O.M. op het verderfelijke van hun bedrijf werden gewezen, daar zij door het opkoopen en verwerken van doode dieren, het leven van hun evenmenschen in de waagschaal stellen."
Dit groepsportret Jachtvereniging De Wilde Faisanterie is geschoten door fotograaf A.C. Luber ter gelegenheid van het gouden jubileum van de vereniging. Het moet 1896 zijn.