Een blauwtje lopen

Herkomst van de uitdrukking

Wie een blauwtje loopt, slaagt ergens niet in en krijgt de kous op de kop. Vaak wordt een mislukte versierpoging aangeduid als ‘een blauwtje lopen’, maar ook als je een droombaan misloopt, loop je een blauwtje. Hoe komen we precies aan deze uitdrukking?

Een blauwe scheen

Dronken man zittend op een vat, Sophia Wilhelmina Evans, 1782 (Rijksmuseum)
Dronken man zittend op een vat, Sophia Wilhelmina Evans, 1782 (Rijksmuseum)
De uitdrukking bestond al in zeventiende eeuw, sowieso sinds de jaren 1670, aldus Etymologiebank.nl. In de uitdrukking is ‘het blauwtje’ een afkorting van ‘een blauwe scheen’. Als je dus een blauwtje loopt heb je je scheenbeen gestoten. Flink gestoten natuurlijk, want er zit dan een blauwe plek op.

Wellicht schopten vrouwen de mannen die al te opdringerig waren, flink tegen de benen. Maar dat is pure speculatie.

Andere uitdrukkingen met ‘blauw’

Het woord ‘blauw’ komt niet alleen in ‘een blauwtje lopen voor, maar ook nog in diverse andere uitdrukkingen en gezegden. Zoals ‘een blauwe maandag’ en ‘blauw zijn’. Ook in deze uitdrukking is blauw, hoewel een prachtige kleur, niet positief. Wie een blauwe maandag ergens werkt, is maar kort in dienst.

- advertentie -

En wie ‘blauw is’, heeft te veel drank gehad en is dus ladderzat. Maar iemand van de blauwe knoop daarentegen is juist niet ladderzat. Zo’n persoon wordt niet snel met bier gezien. Lid zijn van de blauwe knoop houdt namelijk in dat je je geheel onthoudt van alcohol.

Boekentip: Gids voor trefzeker taalgebruik – Rik Schultz
Lees ook: Hou je waffel!
Ook interessant: Historische uitdrukkingen en gezegden

~ Enne Koops

Bronnen

Internet
-https://onzetaal.nl/taaladvies/een-blauwtje-lopen
-http://www.wrmmagazine.nl/blauw-in-gezegden/
-http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/blauwtje

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: