Dark
Light

Archeologen op zoek naar massagraven Slag bij Towton

Auteur:
1 minuut leestijd

Britse archeologen hopen deze zomer enkele kilometers ten zuiden van York een aantal 15e-eeuwse massagraven te vinden. Dat meldt de Britse krant The Independent.

Het gaat om graven waarin slachtoffers van de beruchte Battle of Towton van 1461 werden begraven. Deze grote slag vond plaats op Palmzondag 1461, dinsdag precies 550 jaar geleden.

Tussen de dorpen Towton en Saxton werd op die winterse dag in maart urenlang gevochten door tussen de 50.000 en 80.000 man. Naar schatting 28.000 van hen lieten het leven. Daarmee is de slag bij Towton volgens veel historici de grootste en bloedigste veldslag die ooit op Engelse bodem werd uitgevochten. De Slag bij Towton was een grote veldslag tijdens de periode van de zogenaamde Rozenoorlogen (1455-1485) waarbij het huis Lancaster en het huis York streden om de troon.

De veldslag van 29 maart 1461 werd gewonnen door het huis York en was een belangrijk moment in de strijd tussen de twee adellijke huizen. De Slag bij Towton bracht Eduard IV op de troon.

Als tijdens de slag inderdaad 28.000 mannen sneuvelden, dan betekent dat dat tijdens die bloedige dag in 1461 ongeveer één procent van de toenmalige Engelse bevolking om het leven kwam. Volgens verschillende verslagen lag het strijdveld dan ook bezaaid met lijken.

Opgraving

Enige tijd geleden zijn verschillende massagraven in het gebied gelokaliseerd. Archeologen beginnen in juni aan de opgravingen en hopen door de opgravingen uiteraard meer te weten te komen over de veldslag. In totaal worden er komende zomer vijf lokaties onderzocht. De archeologen vermoeden in deze graven de lichamen van enkele honderden soldaten aan te treffen.

Rond het slagveld zijn de afgelopen decennia al geregeld stukken wapentuig en lichaamsresten gevonden. Particulieren met een metaaldetector mogen het gebied sinds enige tijd niet meer bezoeken. De Towton Battlefield Society heeft ervoor gezorgd dat je een accreditatie nodig hebt om in het gebied te zoeken.

De Britse historicus en auteur George Goodwin heeft deze maand een nieuw boek over de veldslag gepubliceerd: Fatal Colours: Towton, 1461 – England’s Most Brutal Battle.

Battle of Towton 1461

×