Britse muntschat ongeveer 1,5 miljoen euro waard

December vorig jaar vond een Britse schatzoeker in een weiland bij Aylesbury een enorme muntschat, bestaande uit maar liefst 5251 zilveren munten. De schat is inmiddels schoongemaakt en onderzocht en blijkt ongeveer 1,3 miljoen pond (1,5 miljoen euro) waard te zijn. Dat meldt de BBC.


Het gaat om een van de grootste muntvondsten uit de Britse geschiedenis. De zilverstukken lagen op ongeveer een halve meter diepte en zaten verstopt in een loden hoes. Op de munten zijn onder meer afbeeldingen aangetroffen van Ethelred II en Knoet de Grote, koningen die in de tiende en elfde eeuw aan de macht waren.

Volgens deskundigen kunnen de munten veel vertellen over de geldcirculatie in het Angelsaksisch Engeland. Ze zijn op zeker veertig verschillende locaties geslagen.

De munten zijn waarschijnlijk tegen het eind van het koningschap van Knoet de Grote (1035) begraven.

- advertentie -

De muntschat is de komende tijd te zien in het British Museum.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: