Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Grote middeleeuwse muntschat gevonden door Britse schatzoeker

1 minuut leestijd
De muntschat (Weekend Wanderers Club)
De muntschat (Weekend Wanderers Club)

Een Britse schatzoeker heeft in een weiland bij Aylesbury een middeleeuwse muntschat gevonden. De schat bestaat uit maar liefst 5251 zilveren munten. Dat meldt de BBC.

Enkele van de gevonden munten (Weekend Wanderers Club)
Enkele van de gevonden munten (Weekend Wanderers Club)
De schatzoeker, Paul Coleman (59), is lid van een metaaldetector-club, en deed zijn vondst enkele dagen voor Kerst. Samen met enkele andere schatzoekers werd een gebied bij Aylesbury onder de loep genomen.

Colemans metaaldetector sloeg zo hard aan dat hij even dacht dat er sprake was van een defect. Er bleek echter helemaal niets mis te zijn met de detector van de Brit. Op ruim een halve meter diepte vond hij een grote muntschat, verstopt in een loden hoes. Het gaat om munten uit de tijd van Ethelred II en Knoet de Grote, die in de tiende en elfde eeuw aan de macht waren.

British Museum

Waarom de muntschat is begraven is niet helemaal duidelijk. Mogelijk werden ze verstopt om te voorkomen dat ze in handen zouden vallen van Vikingen.

De munten verkeren in zeer goede staat. Geschat wordt dat de muntschat zo’n een miljoen euro waard is. De munten worden de komende tijd nader onderzocht door het British Museum.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.314 actieve abonnees

"Ruim 48.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan

Volg ons: