Dark
Light

Byzantijnse nederzetting ontdekt in Pilion

Auteur:
1 minuut leestijd

Schiereiland Pilion – NASA
In het zuiden van het schiereiland Pilion (Centraal-Griekenland) is een deel van een Byzantijnse nederzetting opgegraven. De ontdekking werd gedaan tijdens de bouw van een landhuis in Lefokastro.

De nederzetting bestaat uit elf sites, waarvan archeologen vermoeden dat ze stammen uit de vierde tot twaalfde eeuw na Christus. In de nabije omgeving is ook een groot aantal vazen en andere voorwerpen van klei opgegraven. Er werd eveneens een bronzen munt uit de elfde eeuw gevonden.

Op het terrein werd een deel van een gebouw ontdekt dat waarschijnlijk in gebruik was als badhuis. Het gebouw uit de vierde of vijfde eeuw heeft twee ruimtes. Een van de ruimtes is rechthoekig en archeologen denken dat het een zwembad is geweest. Hoogstwaarschijnlijk was het voor privé-gebruik. In oude literatuur is niets terug te vinden over de plaats Lefokastro.

Archeologen en historici die het gebied in de negentiende en twintigste eeuw verkenden, schreven echter dat het in de Byzantijnse periode een ‘belangrijke versterkte nederzetting’ moet zijn geweest.

~ Natascha NeefParakalo

×