Dat legt hem geen windeieren – Herkomst en betekenis

Dat legt hem geen windeieren - Een windei (CC BY 3.0 - Biswarup Ganguly - wiki)
Dat legt hem geen windeieren - Een windei (CC BY 3.0 - Biswarup Ganguly - wiki)

Als een bepaalde zaak je veel voordeel oplevert en je welvaart brengt, kan je zeggen dat de kwestie “je geen windeieren” legt. Je wordt rijker en hebt dus geen reden tot klagen.

De zegswijze verwijst naar de windeieren die onder meer kippen soms leggen. Een boer hoeft niets aan die eieren omdat ze geen kalkschaal hebben. Het ei heeft alleen een zachte vruchtzak en kan dus niet verkocht worden. Kippen leggen soms windeieren wanneer ze te weinig calcium binnenkrijgen of wanneer ze last hebben van stress of slecht slapen. Als men vermoed dat bepaalde zaken niet slecht zullen uitpakken, verwacht men dus geen windeieren. Een windei wordt ook wel eens een scheet of een hanenei genoemd.

Het woord windei is afkomstig van het Latijnse ova subventanea, wat zoveel betekent als een ei dat ‘door de wind bevrucht wordt’.

Ook interessant: Dat is het hele eieren eten
Overzicht van Historische uitdrukkingen, spreekwoorden en scheldwoorden
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

Bronnen

-https://www.taalvoutjes.nl/woordweetje-windeieren
-https://onzetaal.nl/taaladvies/dat-zal-hem-geen-windeieren-leggen/

Bekijk meer over:

Taalgeschiedenis

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: