/

Monty Python en de geboorte van de ‘spam’

Blik spam (CC BY-SA 3.0 - Cypher789 - wiki)

Ongewenste e-mail staat bekend als spam. Dit woord werd begin jaren zeventig geïntroduceerd door het komische gezelschap Monty Python in hun beruchte Spam-sketch.

De Nederland Spam-variant: Smac (Foto Historiek)
De Nederland Spam-variant: Smac (Foto Historiek)
De Britse komieken bedachten het woord spam niet zelf. Het woord was algemeen bekend dankzij ingeblikt gekookt varkensvlees, dat op grote schaal onder de naam SPAM werd verkocht in de supermarkten. In Nederland is een alternatief product op de markt getiteld Smac. Met name in Groot-Brittannië is dit ingeblikte vlees erg populair. De komieken van Monty Python besloten hun landgenoten daarom in een sketch op de hak te nemen. Als twee klanten in een restaurant een ontbijt proberen te bestellen blijkt SPAM onderdeel uit te maken van ieder gerecht. Of de klanten nou willen of niet, de SPAM wordt hen spreekwoordelijk gezien dus door de strot geduwd. Ze worden als het ware gespamd.

Dankzij de populariteit van Monty Python belandde het woord spam zo in het woordenboek, als benaming voor ongewenste (digitale) post. Het Vandale-woordenboek meldt bijvoorbeeld:

spam (de; m)
ongevraagde e-mails of sms’jes, vaak met reclame

Deel van de Spam-sketch van Monty Python:

Lijst met Historische uitdrukkingen en woordbetekenissen
DVD: Monty Python’s Flying Circus Collection

Bekijk meer over:

Taalgeschiedenis, Trivia

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: