Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

De allereerste emoticon – :-)

1 minuut leestijd
Emoticons
Emoticons

Tegenwoordig zijn emoticons – eenvoudige tekeningetjes waarmee een gemoedstoestand weergegeven kan worden – niet meer weg te denken. Ze bestaan echter pas zo’n dertig jaar. De Amerikaanse computerwetenschapper Scott Fahlman was in 1982 de allereerste die een emoticon gebruikte.

Op het messageboard van de Carnegie Mellon University plaatste hij op 19 september 1982 zijn eerste emoticon. Volgens de wetenschapper konden tekens (zoals dubbelepunt, haakje en puntkomma) prima gebruikt worden om aan te geven of een bericht serieus of juist als grap bedoeld was. De eerste twee emoticons die Fahlman gebruikte waren :-) en :-(. En de eerste mail waarin Fahlman zijn collega’s en studenten op de hoogte stelde van het gebruik van de tekens is bewaard gebleven:

19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman :-)
From: Scott E Fahlman

I propose that the following character sequence for joke markers: :-)
Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark
things that are NOT jokes, given current trends. For this, use :-(

Tegenwoordig worden de emoticons dagelijks door miljoenen mensen gebruikt, in bijvoorbeeld e-mails en sms- en chatberichten. Vóór Fahlman waren er overigens ook al mensen die onderzochten of ze met behulp van normale leestekens snel emoties weer konden geven. In 1881 werden in een satirisch Amerikaans tijdschrift bijvoorbeeld deze afbeeldingen afgedrukt:

'Emoticons' uit  1881
‘Emoticons’ uit 1881

In tegenstelling tot de moderne emoticons ging het hier echter om verticale typografische tekens en kunnen ze niet snel in bijvoorbeeld een email verwerkt worden.

Bekijk ook: Lijst van uitvindingen

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.299 actieve abonnees

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie

Volg ons: