Viditel – Eerste publieke ‘onlinedienst’ van Nederland

Op 7 augustus 1980 werd de eerste publieke onlinedienst in Nederland gelanceerd. De dienst, gebaseerd op basis van Britse teletekst-technologie, werd Viditel genoemd en ontwikkeld door PTT Telecom, dat de technische infrastructuur beheerde, maar ook de marketing van de dienst verzorgde.

Voorloper van het internet was beschikbaar van 1980 tot september 1989

Firato 1978: het begin van online publieksmedia in Nederland

Veertig jaar geleden, op 5 september 1978, begon de lange mars van de online publieksmedia in Nederland. In het acht-uurjournaal van de NOS maakte het Nederlandse televisiepubliek voor het eerst kennis met online. Vanaf de beursvloer van de consumenten-elektronicabeurs Firato in de RAI introduceerde televisieverslaggeefster Marijn de Koning de nieuwe digitale media.

/

Industriële Revolutie – Samenvatting, oorzaken en gevolgen

De Industriële Revolutie, ook wel de industrialisatie genoemd, begon halverwege de achttiende eeuw in Engeland. Pas in de jaren 1850-1900 kwam de industrialisatie in andere Europese landen goed op gang. Een korte geschiedenis van de Industriële Revolutie: de belangrijkste oorzaken, het verloop en de grootste gevolgen.

1760-heden
//

Computerpioniers in Nederland (1945-1960)

Het pionieren met computers in Nederland begon in de jaren 1945 tot 1960. Een cruciaal moment was de presentatie van de ARRA (Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam), in de zomer van 1952. Deze en andere machines werden nog niet door de Nederlandse bevolking gebruikt, maar hadden wel grote betekenis voor latere ontwikkelingen. Gerard Alberts en Bas van Vlijmen schreven over deze

Het begin van het computertijdperk in Nederland

Wanneer is Google opgericht?

Wanneer is Google opgericht? Op die vraag geeft Google vandaag middels een speciale Doodle zelf antwoord: 4 september 1998. Bijzonder is echter dat Google de Doodle online zet op 27 september.

Google viert achttiende verjaardag