Een van de grootste aardbevingen in de Japanse geschiedenis vond plaats op 1 september 1923, om twee minuten voor twaalf in de voormiddag. Er is nooit een goed moment voor een aardbeving, maar het tijdstip, zo net voor het middaguur, was wel heel erg ongelukkig.
Het Rijksmuseum heeft ruim 1100 Japanse prenten gekregen van verzamelaar Elise Wessels. Haar collectie, die bekend staat onder de naam Nihon no hanga, geldt als een van de belangrijkste verzamelingen op het gebied van Japanse moderne prentkunst.
Nederland bleef zo’n vijftig jaar achter met het benoemen van militair attachés bij haar gezantschappen. Zeker voor Nederland was dit geen overbodige luxe met de insulaire ligging van haar koloniën in de Oost.
De Japanse politicus Yosuke Matsuoka verwierf in 1933 internationale naamsbekendheid met zijn toespraak waarin hij de terugtrekking van Japan uit de Volkerenbond aankondigde.
Eind januari 1972 overmeesterden twee lokale vissers op het eiland Guam een soldaat die verscholen zat in een zelfgebouwd hol. Het bleek te gaan om de Japanse militair Shoichi Yokoi. In zijn schuilplaats wachtte de Japanse sergeant naar verluidt op de militaire orders van zijn leidinggevenden. Maar ruim 27 jaar kwamen die niet.
Het spreekwoord ‘horen, zien en zwijgen’ is alom gekend, wordt sterk aanbevolen en door velen opgevolgd. Het bestaat in verscheidene varianten, wordt aan verschillende bronnen toegeschreven, heeft uiteenlopende betekenissen en wordt uitgebeeld door drie naast elkaar zittende aapjes die de handen voor de ogen, de oren of de mond houden.
De afgelopen jaren heeft Naturalis heel zorgvuldig van alle botten van de eigen Tyrannosaurus rex, Trix genoemd, een 3D-scan gemaakt. Op basis van die scans maakte een modelleur een 3D-ontwerp, en konden de ontbrekende botten worden gereconstrueerd.
Als zevenjarig meisje overleefde Josine van Aggelen in 1942 een Japanse luchtaanval op Broome in Zuid-West Australië. Samen met haar ouders zat ze in een Catalina vliegboot van het Nederlandse leger, die met een luchtbrug naar Australië duizenden Nederlandse evacués uit Java vervoerde.
Het verhaal van Arend Willem Feith, de VOC-medewerker die na enkele jaren kantoorwerk in Batavia opklom tot VOC-opperhoofd in Deshima, Japan.
In de roerige na-oorlogs periode in voormalig Nederlands-Indië slaagde veteraan Lou Bals erin 84 politiek gevangenen te bevrijden uit de gevangenis in Malang. Korte tijd later zat hij er zelf gevangen...
In februari 1942 vielen meer dan tweehonderd Japanse vliegtuigen de Australische havenstad Darwin aan. Het was de eerste en tevens de grootste luchtaanval die Japan tijdens de oorlog in de Pacific op Australië uitvoerde.
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft een collectie Japanse propagandafilms uit de Tweede Wereldoorlog online toegankelijk gemaakt. De films werden gebruikt als propaganda in voormalig Nederlands-Indië, dat van 1942 tot 1945 werd bezet door Japan.
Op 15 juni 1944 barstte in de Stille Oceaan onder de codenaam “Operatie Forager” de strijd los om Saipan, een eiland in de noordelijke Marianenarchipel, te veroveren.
Onder het mom van het regelen van een lokaal geschil met China, valt Japan in 1931 het Chinese Mantsjoerije binnen. Niet slechts om dit gebied in handen te krijgen, maar met als uiteindelijk doel de heerschappij over China te verwerven.
De naam van Tomoyuki Yamashita raakte bij alle geallieerde troepen in de Stille Oceaan bekend toen hij er in februari 1942 in slaagde de onneembaar geachte Britse kolonie Singapore te veroveren.
Een artikel over de verdeling van Korea in 1945 en waarom de Russen het geen probleem vonden om het schiereiland met de Amerikanen te delen.
Het verlies van de Tweede Wereldoorlog is een absoluut dieptepunt in de Japanse geschiedenis. Drie miljoen Japanners verliezen hun leven en het land raakt alle veroverde gebieden, waaronder Taiwan, kwijt.
Op vele locaties op het noordelijk halfrond met een gematigd klimaat genieten natuurliefhebbers en buitenmensen omstreeks maart en april elk jaar weer van de uitbundige roze en witte bloesems van de sierkers. De boom kent verschillende soorten en variëteiten en is nergens zo populair als in Japan, waar deze van nature voorkomt en sakura wordt genoemd. Al eeuwenlang speelt de
De Russisch-Japanse Oorlog (1904-1905) is in het Westen, anders dan bijvoorbeeld de Koreaanse Oorlog of de Vietnamoorlog, niet de meest bekende oorlog die in Azië uitgevochten werd. Eigenlijk is dat onterecht, want de Russisch-Japanse Oorlog heeft in meerdere opzichten een flinke impact gehad op de wereldgeschiedenis.
Het Rijksmuseum heeft op de kunstbeurs The European Fine Art Fair (Tefaf) in Maastricht twee Aziatische rolschilderingen verworven. Het betreft een Chinese rolschildering met honderd kinderen die spelen, musiceren, lezen en schrijven uit de achttiende eeuw en een Japanse kopie uit de negentiende eeuw.