/

15 augustus 1945 – Capitulatie van Japan

Met de capitulatie van Japan kwam er op 15 augustus 1945 officieel een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Kort daarvoor hadden de Amerikanen de Japanners op de knieën gedwongen door atoombommen te gooien op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Tienduizenden mensen kwamen hierbij om het leven.

/

Japanse soldaat hield zich 27 jaar schuil na einde oorlog

Eind januari 1972 overmeesterden twee lokale vissers op het eiland Guam een soldaat die verscholen zat in een zelfgebouwd hol. Het bleek te gaan om de Japanse militair Shoichi Yokoi. In zijn schuilplaats wachtte de Japanse sergeant naar verluidt op de militaire orders van zijn leidinggevenden. Maar ruim 27 jaar kwamen die niet.

Shoichi Yokoi werd op 24 januari 1972 overmeesterd
/

Horen, zien en spreken

Het spreekwoord ‘horen, zien en zwijgen’ is alom gekend, wordt sterk aanbevolen en door velen opgevolgd. Het bestaat in verscheidene varianten, wordt aan verschillende bronnen toegeschreven, heeft uiteenlopende betekenissen en wordt uitgebeeld door drie naast elkaar zittende aapjes die de handen voor de ogen, de oren of de mond houden.

Betekenissen en historische achtergronden
/

3D-print van ‘Trix de T. rex’ naar Japan

De afgelopen jaren heeft Naturalis heel zorgvuldig van alle botten van de eigen Tyrannosaurus rex, Trix genoemd, een 3D-scan gemaakt. Op basis van die scans maakte een modelleur een 3D-ontwerp, en konden de ontbrekende botten worden gereconstrueerd.

/

Japan en Japanners in de 21ste eeuw

Het verlies van de Tweede Wereldoorlog is een absoluut dieptepunt in de Japanse geschiedenis. Drie miljoen Japanners verliezen hun leven en het land raakt alle veroverde gebieden, waaronder Taiwan, kwijt.

Geen zee te hoog – Paul Muys
//

‘Cherry’ Ingram, milieubeschermer lang voordat term populair werd

Op vele locaties op het noordelijk halfrond met een gematigd klimaat genieten natuurliefhebbers en buitenmensen omstreeks maart en april elk jaar weer van de uitbundige roze en witte bloesems van de sierkers. De boom kent verschillende soorten en variëteiten en is nergens zo populair als in Japan, waar deze van nature voorkomt en sakura wordt genoemd. Al eeuwenlang speelt de

“Sakura – Hoe een Engelsman de Japanse kersenbloesem redde” – Naoke Abe
1 2 3 7