Japanse soldaat hield zich 27 jaar schuil na einde oorlog

Eind januari 1972 overmeesterden twee lokale vissers op het eiland Guam een soldaat die verscholen zat in een zelfgebouwd hol. Het bleek te gaan om de Japanse militair Shoichi Yokoi. In zijn schuilplaats wachtte de Japanse sergeant naar verluidt op de militaire orders van zijn leidinggevenden. Maar ruim 27 jaar

3D-print van ‘Trix de T. rex’ naar Japan

De afgelopen jaren heeft Naturalis heel zorgvuldig van alle botten van de eigen Tyrannosaurus rex, Trix genoemd, een 3D-scan gemaakt. Op basis van die scans maakte een modelleur een 3D-ontwerp, en konden de ontbrekende botten worden gereconstrueerd.

Zevenjarige Josine van Aggelen overleefde Japanse luchtaanval

Als zevenjarig meisje overleefde Josine van Aggelen in 1942 een Japanse luchtaanval op Broome in Zuid-West Australië. Samen met haar ouders zat ze in een Catalina vliegboot van het Nederlandse leger, die met een luchtbrug naar Australië duizenden Nederlandse evacués uit Java vervoerde.

De aanval op Darwin Harbour (1942)

In februari 1942 vielen meer dan tweehonderd Japanse vliegtuigen de Australische havenstad Darwin aan. Het was de eerste en tevens de grootste luchtaanval die Japan tijdens de oorlog in de Pacific op Australië uitvoerde.

Japanse propagandafilms (1941-1945) gedigitaliseerd

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft een collectie Japanse propagandafilms uit de Tweede Wereldoorlog online toegankelijk gemaakt. De films werden gebruikt als propaganda in voormalig Nederlands-Indië, dat van 1942 tot 1945 werd bezet door Japan.

De Slag om Saipan (1944)

Op 15 juni 1944 barstte in de Stille Oceaan onder de codenaam “Operatie Forager” de strijd los om Saipan, een eiland in de noordelijke Marianenarchipel, te veroveren.

De verdeling van Korea (1945)

Een artikel over de verdeling van Korea in 1945 en waarom de Russen het geen probleem vonden om het schiereiland met de Amerikanen te delen.

Japan en Japanners in de 21ste eeuw

Het verlies van de Tweede Wereldoorlog is een absoluut dieptepunt in de Japanse geschiedenis. Drie miljoen Japanners verliezen hun leven en het land raakt alle veroverde gebieden, waaronder Taiwan, kwijt.

‘Cherry’ Ingram, milieubeschermer lang voordat term populair werd

Op vele locaties op het noordelijk halfrond met een gematigd klimaat genieten natuurliefhebbers en buitenmensen omstreeks maart en april elk jaar weer van de uitbundige roze en witte bloesems van de sierkers. De boom kent verschillende soorten en variëteiten en is nergens zo populair als in Japan, waar deze van

Rijksmuseum koopt twee Aziatische rolschilderingen op TEFAF

Het Rijksmuseum heeft op de kunstbeurs The European Fine Art Fair (Tefaf) in Maastricht twee Aziatische rolschilderingen verworven. Het betreft een Chinese rolschildering met honderd kinderen die spelen, musiceren, lezen en schrijven uit de achttiende eeuw en een Japanse kopie uit de negentiende eeuw.

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween

In 1912 deed Japan voor het eerst mee aan de Olympische Spelen, die in dat jaar in de Zweedse hoofdstad Stockholm plaatsvonden. De bescheiden, allervriendelijkste jongeman Shizo Kanakuri werd door de Japanse keizer Mutsuhito afgevaardigd om Japan te vertegenwoordigen op misschien wel het meest prestigieuze onderdeel van de Spelen: de

Kimigayo – Het volkslied van Japan

Het officiële volkslied van Japan is Kimigayo. De tekst van dit lied, een zogenaamde waka, werd door een onbekende dichter geschreven ten tijde van de Heianperiode (794 tot 1185). Het is daarmee een van de oudste volksliederen ter wereld.

1 2 3 6