De bevrijding van Groningen (april 1945)

De stad Groningen liep tijdens de Tweede Wereldoorlog nauwelijks oorlogsschade op. Tot april 1945. De Duitsers besloten zich toen te verschansen in de stad. Ze boden er hevig weerstand tegen de oprukkende Canadezen.

De bevrijding van Groningen
De bevrijding van Groningen
Van 13 tot 16 april werd er hevig in de stad gevochten door zo’n zevenduizend Canadezen. Ze namen het op tegen drie Duitse brigades. De Canadezen namen als eerst het oosten van de stad onder vuur, om zo te voorkomen dat de Duitsers zich konden terugtrekken naar Delfzijl. De oprukkende Canadezen kregen te maken met een groot aantal sluipschutters waardoor de stad voor een groot deel huis voor huis veroverd moest worden.

Door de hevige beschietingen braken tijdens de Slag om Groningen een groot aantal branden uit. Aanzienlijke delen van de Grote Markt, Waagstraat, Guldenstraat en de Oude Ebbingestraat gingen in vlammen op.

Op 16 april 1945 gaven de Duitsers zich uiteindelijk over. Bij de slag waren zo’n 130 Duitse en ruim 40 Canadese soldaten om het leven gekomen. Daarnaast sneuvelden er 106 burgers.

- advertentie -

Voor het aanzien van de stad hadden de gevechten grote gevolgen. In totaal werden ongeveer 270 gebouwen verwoest of beschadigd. De stadsbestuurders besloten niet tot herstel over te gaan, maar plannen voor nieuwbouw te laten maken. De Grote Markt werd een onduidelijker afgebakend plein doordat aan de westkant twee straten waren verdwenen en de noordwand werd doorbroken door twee brede toegangswegen. In de oude situatie was sprake geweest van een aaneengesloten huizenwand met twee smalle toegangen.

Boek: Groningen 40-45

De bevrijding van Groningen:

Bevrijding Groningen – Toen en Nu

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: