Dark
Light

Bevrijding

Artikelen over de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van de rest van Europa. Boek: Nederlandse Bevrijdingsoorlog
Infanterie in gevecht met Duitse troepen in Aken, oktober 1944

De bevrijding van West-Europa

Half september 1944 waren heel België en Luxemburg en een deel van Nederland in geallieerde handen. Op 11 september overschreden Amerikaanse troepen bij Aken voor het eerst de Duitse grens. Een enkel euforisch moment dachten de geallieerden dat de oorlog al gewonnen was.
10 minuten leestijd
7 mei 1945 - Ondertekening van de onvoorwaardelijke capitulatie van alle Duitse troepen door Alfred Jodl in Reims

Capitulaties van Duitse troepen in 1945

Tot historische herdenkingen behoren ook capitulaties van Duitse gewapende strijdkrachten in 1945, vooral die van 4 mei op de Lüneburger Heide en 7 mei in Reims. Vrijdag 5 mei 2020 om 08.00 uur was precies vijfenzeventig jaar na de herwonnen vrijheid van Nederland. Er bestaat veel mythevorming over capitulaties van Duitse troepen in 1945.
20 minuten leestijd
Operatie Greif - Duitse Panther tank, vermomd als M10 Tank Destroyer

Hitlers geheime Ardennencommando

Op 23 december 1944 werden in Henri-Chapelle drie Duitse militairen geëxecuteerd door een Amerikaans vuurpeloton. Günter Billing, Manfred Pernass en Wilhelm Schmidt waren enkele dagen eerder opgepakt, gekleed in Amerikaanse uniformen en rijdend in een jeep.
3 minuten leestijd
1 2 3 5

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.789 actieve abonnees)

"Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'."

Steun ons ook

×