1945 – Een zomerse geschiedenis
In de zomermaanden komt de verwerking van het oorlogsverleden op gang. Hoe moest Nederland omgaan met de slachtoffers van de oorlog? Wie waren dat eigenlijk? En hoe zat het met de daders?
Artikelen over de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van de rest van Europa.
In de zomermaanden komt de verwerking van het oorlogsverleden op gang. Hoe moest Nederland omgaan met de slachtoffers van de oorlog? Wie waren dat eigenlijk? En hoe zat het met de daders?
Toen de laatste Duitse soldaten zich in mei 1945 overgaven en de gevechten in Europa ten einde liepen, werden de geallieerden met allerlei nieuwe problemen geconfronteerd, met op de eerste plaats de miljoenen zieke, ondervoede en dakloze mensen die door Europa trokken of vastzaten in ontheemdenkampen.
Tot historische herdenkingen behoren ook capitulaties van Duitse gewapende strijdkrachten in 1945, vooral die van 4 mei op de Lüneburger Heide en 7 mei in Reims. Vrijdag 5...
De westelijke geallieerden hadden na de uitbraak uit Normandië feitelijk maar één hoofddoel, namelijk Duitsland zo snel mogelijk op de knieën krijgen.
Zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Ook geallieerde soldaten maakten zich er tijdens de Tweede Wereldoorlog rondom Nijmegen op grote schaal schuldig aan.
Een jaar voordat A Bridge Too Far in de bioscoop verscheen, zond de NOS een eigen speelfilm uit over Operatie Market Garden: Arnhem: het verhaal van een ontsnapping.
Op 23 december 1944 werden in Henri-Chapelle drie Duitse militairen geëxecuteerd door een Amerikaans vuurpeloton. Günter Billing, Manfred Pernass en Wilhelm Schmidt waren enkele dagen eerder opgepakt, gekleed in Amerikaanse uniformen en rijdend in een jeep.
Gedurende een groot deel van zijn werkzame leven hield Jan de Quay een zeer persoonlijk dagboek bij dat nooit eerder is gepubliceerd. Het eerste deel, dat nu gedigitaliseerd is, behelst de periode 8 september 1944 tot 23 januari 1945.
Als op 4 september 1944 Antwerpen wordt bevrijd, is in eerste instantie de vreugde groot. Ook in Nederland verwacht men nu spoedig te worden bevrijd. Maar waar de Nederlandse vrijheid nog even op zich zal laten wachten, krijgt Antwerpen een heuse ‘blitz’ voor zijn kiezen.
Om te herdenken dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd, heeft de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging een carillon-estafette georganiseerd. De komende maanden wordt in totaal in 75 dorpen en steden met stadscarillons en klokken muziek uit de tijd van de bevrijding gespeeld.