Dark
Light

Bevrijding

Artikelen over de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van de rest van Europa. Boek: Nederlandse Bevrijdingsoorlog
Churchill geeft het V-teken, december 1942

Herkomst van het V-teken

Op 5 en 10 mei worden vaak afbeeldingen getoond van Winston Churchill die het V-teken maakt met wijs- en middelvinger. Vroeger dachten veel mensen dat de Britse oorlogspremier dat teken had overgehouden aan de dikke sigaren die hij rookte en die precies pasten tussen deze twee vingers.
3 minuten leestijd
Infanterie in gevecht met Duitse troepen in Aken, oktober 1944

De bevrijding van West-Europa

Half september 1944 waren heel België en Luxemburg en een deel van Nederland in geallieerde handen. Op 11 september overschreden Amerikaanse troepen bij Aken voor het eerst de Duitse grens. Een enkel euforisch moment dachten de geallieerden dat de oorlog al gewonnen was.
10 minuten leestijd
7 mei 1945 - Ondertekening van de onvoorwaardelijke capitulatie van alle Duitse troepen door Alfred Jodl in Reims

Capitulaties van Duitse troepen in 1945

Tot historische herdenkingen behoren ook capitulaties van Duitse gewapende strijdkrachten in 1945, vooral die van 4 mei op de Lüneburger Heide en 7 mei in Reims. Vrijdag 5 mei 2020 om 08.00 uur was precies vijfenzeventig jaar na de herwonnen vrijheid van Nederland. Er bestaat veel mythevorming over capitulaties van Duitse troepen in 1945.
20 minuten leestijd
1 2 3 5
×