EreadersEreaders

Martin Van Buren, de ‘Nederlandse’ president van Amerika

President Martin Van Buren ( 1782-1862)

Daguerreotype van Martin Van Buren
Daguerreotype van Martin Van Buren
De achtste president van de Verenigde Staten droeg de naam Martin van Buren (1782-1862). De democraat was niet alleen de eerste president van niet-Britse afkomst, hij is ook de geschiedenis ingegaan als de enige president wiens eerste taal niet Engels was. Martin van Buren sprak liever Nederlands.

Van Buren had dan ook Nederlandse voorouders. Zijn betoudovergrootvader, Cornelis van Buren, emigreerde in 1631 vanuit Nederland naar Amerika.

Martin van Buren werd geboren in het plaatsje Kinderhook in de staat New York. Hij was onder meer 25 jaar succesvol advocaat en president van de Verenigde Staten van 4 maart 1837 tot 4 maart 1841.

Als president had hij het niet makkelijk. Zijn regering werd voor een groot deel gekenmerkt door grote economische problemen, de zogenaamde Paniek van 1837. De president werd door velen tot zondebok bestempeld voor de depressie. Zijn politieke tegenstanders gaven hem zelfs de dubieuze bijnaam “Martin Van Ruin”. Na vier jaar werd de president weggestemd. Hij verloor toen van William Henry Harrison.

- advertentie -


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱