Dark
Light

‘Cher Ami’, de postduif die het Croix de Guerre kreeg

2 minuten leestijd
De postduif Cher Ami (Smithsonian)
De postduif Cher Ami (Smithsonian)

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er duizenden postduiven ingezet om veelal geheime berichten van en naar het front over te brengen. Een van deze duiven deed dit werk zo goed, dat ze zelfs een Franse dapperheidsonderscheiding ontving: het Croix de guerre.

De opgezette Cher Ami (wiki)
De opgezette Cher Ami (wiki)
De duif, die de geschiedenisboeken ingegaan is onder de naam Cher Ami, redde volgens de verhalen in 1918 in haar eentje een Amerikaans bataljon, het zogenaamde Lost Battalion, dat volledig was omsingeld door Duits troepen en zwaar onder vuur lag. De majoor die het bataljon leidde, Charles C. Whittlesey, had nog zeven postduiven tot zijn beschikking. Hij hoopte hiermee het hoofdkwartier te bereiken zodat andere manschappen het bataljon te hulp konden schieten. Zes van de duiven werden echter onmiddellijk nadat ze losgelaten waren, neergehaald door de Duitsers, waarna er nog maar een duif over was: Cher Ami. Ook zij kreeg een papiertje in een kokertje om haar pootje met daarop de tekst:

“We are along the road parallel to 276.4. Our own artillery is dropping a barrage directly on us. For heaven’s sake, stop it.”

Net als haar voorgangers leek Cher Ami onmiddellijk te worden neergehaald door het vijandelijke vuur. Ze werd inderdaad geraakt, maar slaagde er toch in een hulppost veertig kilometer verderop te bereiken. Wonderwel, want haar borstbeen was door een granaatsplinter verbrijzeld, ze was blind aan een oog en haar rechterpootje was half weggeschoten. De gehavende duif, die onder het bloed zat, had er ondanks alle verwondingen slechts 25 minuten voor nodig gehad om het hoofdkwartier van de divisie te bereiken. De Nieuwe Tilburgsche Courant schreef over de nasleep:

“Uit dankbaarheid besloot het bataljon, Cher Ami als oorlogsheld in eere te houden. De duif werd naar het zuiden van Frankrijk gezonden, waar zij van haar wonden herstelde, en vervolgens naar de Verenigde Staten overgebracht. Daar maakte zij een tournee door de voornaamste steden, en overal vielen haar de lekkerste hapjes ten deel.”

Cher Ami, de postduif met nog maar een pootje
Cher Ami, de postduif met nog maar een pootje

Na haar dood werd Cher Ami opgezet en opgenomen in de collectie van het beroemde Smithsonian Instituut. Momenteel is ze te zien in het National Museum of American History in Washington, samen met Sergeant Stubby, de meest gedecoreerde hond uit de Eerste Wereldoorlog.

Voordat Cher Ami het Lost Battalion redde, had ze rond Verdun al elf andere belangrijke berichten afgeleverd. Voor haar harde en gevaarlijke werk werd ze zelfs beloond met het Croix de guerre, een Franse onderscheiding die aan begin van de Eerste Wereldoorlog werd ingesteld om moedige daden te belonen.

×