Dark
Light

De oudst bekende foto van een presidentiële inauguratie (1857)

Auteur:
1 minuut leestijd
Inauguratie James Buchanan, maart 1857
Inauguratie James Buchanan, maart 1857

Heel scherp is bovenstaande foto niet. Maar hij is wel bijzonder. Het is namelijk de oudst bekende foto van een inauguratie van een Amerikaanse president. De foto is gemaakt in maart 1857, tijdens de inauguratie van James Buchanan, de enige president die het Amerikaanse volk geen First Lady schonk. Buchanan was namelijk vrijgezel.

James Buchanan
James Buchanan
Toen Buchanan aantrad waren de Verenigde Staten al ernstig verdeeld. In de decennia hiervoor was het grondgebied van de jonge natie fors uitgebreid en waren er spanningen ontstaan, met name over het al dan niet toestaan van slavernij. In elk gebied dat aan het land werd toegevoegd, moest die strijd opnieuw worden gevoerd, soms zelfs letterlijk. In 1859 deed abolitionist John Brown een poging een grote slavenopstand te ontketenen. De poging mislukte, maar de geest ging nooit meer in de fles.

Later is vaak kritiek geuit op Buchanan. Hij zou te weinig hebben gedaan om het conflict, dat uiteindelijk uitmondde in een burgeroorlog, te sussen. James Buchanan, een Democraat, was zelf afkomstig uit het noorden, maar had duidelijke sympathie voor het zuiden. Hij stelde zich in 1860 niet herverkiesbaar en liet het land nog verdeelder achter dan dat hij het had aangetroffen. Zijn opvolger, Abraham Lincoln, zou er zijn handen vol aan krijgen… James Buchanan wordt vaak “de slechtste president ooit” genoemd, vooral omdat hij passief toekeek hoe zijn land afgleed.

Meer Amerikaanse geschiedenis
Lees ook: John Brown (1800-1859) – Amerikaanse abolitionist
…en: Tip voor Trump: Speech niet te lang
Overzicht van Boeken over de Amerikaanse geschiedenis

Inauguratie James Buchanan, maart 1857
Inauguratie James Buchanan, maart 1857
×