//

Tip voor Trump: Speech niet te lang

Capitool
Capitool (CC BY-SA 3.0 - Martin Falbisoner - wiki)

Het is goed gebruik dat de president van Amerika na zijn inauguratie het volk toespreekt. Als het koud is, kan het verstandig zijn de inaugurele rede enigszins in te korten. William Henry Harrison deed dat in 1841 niet en moest dat met zijn leven bekopen…

William Henry Harrison
William Henry Harrison
De inauguratie van Amerikaanse presidenten vindt tegenwoordig plaats op 20 januari van het jaar na de verkiezingen, om precies twaalf uur ‘s middags. Voor 1933 vond de inauguratie plaats op 4 maart van het jaar na de verkiezingen. De Founding Fathers hadden dat zo bepaald, maar voor gekozen presidenten betekende dat wel dat ze erg lang moesten wachten voor ze eindelijk aan de slag konden.

Op welke datum de inauguratie ook plaatsvindt, het is goed gebruik dat de nieuwe president het volk daarna ook even toespreekt. Normaal gesproken wordt deze inaugurele rede uitgesproken in de open lucht, op het bordes van Capitol Hill in Washington.

Longontsteking

De Amerikaanse president William Henry Harrison werd op 4 maart 1841 geïnaugureerd. De nieuwe president had er zin in. Ondanks dat het deze dag erg koud was, speechte hij bijna twee uur lang. En dat zonder jas. Een prestatie van formaat. Harrison gaf de langste inaugurele rede in de Amerikaanse geschiedenis. Maar de kersverse president liep wel een verkoudheidje op. Deze verkoudheid werd uiteindelijk een longontsteking en die werd de president op 4 april 1841 fataal.

De president overleed dus precies een maand na zijn inaugurele rede. Hij is de eerste president die overleed tijdens zijn ambtsperiode. Harrison diende om precies te zijn 30 dagen, 12 uur en 30 minuten. Zijn kleinzoon Benjamin Harrison werd in 1889 overigens ook president.

Lees ook: De Duitse familiegeschiedenis van Donald Trump
…en: De oudst bekende foto van een presidentiële inauguratie (1857)
Meer Amerikaanse geschiedenis
Boek: Amerika, een kleine geschiedenis

De dood van president William Henry Harrison, 1841
De dood van president William Henry Harrison, 1841

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: