De sportieve derby – Herkomst van het begrip

Als twee sportploegen uit dezelfde stad, plaats of regio het tegen elkaar opnemen, wordt gesproken van een derby. Vaak zijn dit soort wedstrijden extra beladen. Waar komt het woord 'derby' vandaan?

Marengo, het mythische paard van Napoleon

Napoleon Bonaparte is zo bekend, dat veel mensen vandaag de dag nog weten dat een van zijn lievelingspaarden Marengo heette. Het zou gaan om een grijswitte Arabier, vernoemd naar de Slag bij Marengo van juni 1800, toen Napoleon in Italië op het nippertje een Oostenrijks leger versloeg.

Hoe de kat Simon Mao Zedong doodde en andere dierenverhalen

Elke dierenliefhebber weet hoe sterk de band tussen mens en dier kan zijn. Dat bewijst zich ook onder bijzondere omstandigheden. Honden, katten paarden, duiven en diverse andere dieren verrichtten tijdens oorlogen en andere rampen veelvuldig uitzonderlijke en levensreddende prestaties of boden steun aan mensen die het moeilijk hadden.

Het Peerd van Ome Loeks – Symbool van Groningen

Het Peerd van Ome Loeks is afkomstig uit een Gronings liedje uit circa 1900. Het wordt gezongen op dezelfde melodie als het sinterklaas-liedje Daar wordt aan de deur geklopt. Over de identiteit van de Ome Loeksuit het Groningse lied bestaat onduidelijkheid. Mogelijke kandidaten zijn Loeks Kuiter uit Kiel-Windeweer, Loeks Hansen

Van hot naar her

Wie ‘van hot naar her’ gaat, gaat overal heen, zonder rechte koers. Van hot naar her betekent letterlijk ‘van links naar rechts’. Waar komt deze woordcombinatie vandaan?

De diligence-diensten van Bouricius

In het boek De diligences van Bouricius (Uitgeverij Verloren, 2017) laat schrijver Bert Koene ons kennismaken met het familiebedrijf Bouricius, dat in de periode 1698-1835 via de postkoets (diligence) talloze mensen door de Nederlanden vervoerde.

Napoleons cavalerie

Napoleons zwaarste cavalerie bestond uit regimenten cuirassiers en carabiniers à cheval. Beide herkenbaar aan hun metalen borstplaten en helmen. De Franse kurassiers personifieerden met hun harnasoverblijfselen uit ridderlijke tijden de Franse cavalerie. Zo trokken ze in 1914 nog ten strijde.

De aambeien van Napoleon

Er zijn nogal wat schilderijen waarop Napoleon zittend op een paard is afgebeeld. In 1815, tijdens de wereldberoemde Slag bij Waterloo, zagen zijn mannen hem echter minder vaak op een paard zitten dan ze gewend waren. Daar was ook wel een goede reden voor. De keizer had tijdens de slag