Een van de populairste Nederlandse voetballiedjes aller tijden is 'Hup Holland hup'. Vrij onbekend is dat deze componist zich bij het schrijven van dit klassieke Nederlandse aanmoedigingslied hoogstwaarschijnlijk liet inspireren door een Duits patriottistisch lied uit 1820..
Dat reclameborden worden ingezet voor het maken van een politiek statement is niet uniek. Op 19 april 1972 speelde Ajax in Lissabon de halve finale van de Europacup tegen Benfica. Twee maanden voor deze wedstrijd was het Angola-Comité een campagne begonnen om de verkoop van koffie uit de Portugese kolonie Angola te boycotten.
Als twee sportploegen uit dezelfde stad, plaats of regio het tegen elkaar opnemen, wordt gesproken van een derby. Vaak zijn dit soort wedstrijden extra beladen. Waar komt het woord 'derby' vandaan?
Wie tijdens een voetbalwedstrijd drie keer scoort is de held van de dag. De maker van deze zogeheten hattrick mag na de wedstrijd vaak de voetbal houden, maar je ziet hem na juichen nooit nog even een truc met een hoedje doen. Maar waarom spreken we dan eigenlijk van een hattrick?
In de week voorafgaand aan de start van het nieuwe voetbalseizoen, strijden delandskampioen en winnaar van de Nederlandse beker om de Johan Cruijff Schaal.
Ajax is een van de helden uit de Griekse mythologie. Hij komt voor in de oude verhalen over de Trojaanse oorlog en was na Achilles de sterkste strijder aan de zijde van de Grieken. De Amsterdamse club werd naar deze held vernoemd, maar of het logo ook zijn gezicht toont is niet helemaal duidelijk.
Het Europees kampioenschap voetbal wordt eens in de vier jaar gehouden. De eerste editie vond in 1960 plaats in Frankrijk en werd toen gewonnen door de Sovjet-Unie. Een lijst van winnaars.
Het populairste Oranjelied is waarschijnlijk 'Wij houden van Oranje' van André Hazes. Dat dit lied zo populair is heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat het werd gemaakt voor het EK van 1988 dat door het Nederlands elftal werd gewonnen.
In 1988 kocht PSV, de club die in datzelfde jaar de Europa Cup I won, een Braziliaanse spits die later tot een van de beste aanvallers uit de voetbalgeschiedenis gerekend zou worden: Romario de Souza Faria.
De Ajacied en Oranje-speler Jan de Natris (1895-1972) staat onder veel sporthistorici bekend als de beste Nederlandse voetballer van de jaren 1920. De tweebenige buitenspeler had ook enkele onberekenbare karaktertrekken en was zowel bij Ajax als Oranje bij diverse conflicten betrokken.
De Klassieker is de naam waaronder de traditionele duels tussen Ajax en Feyenoord bekendstaan. Hoe oud is ‘De Klassieker’ inmiddels? En waar komt de term vandaan?
Van 13 juni tot 7 juli 1974 vond in de Bondsrepubliek Duitsland het WK-voetbal plaats. Het team van de Duitse Democratische Republiek (DDR) kwalificeerde zich in 1974 voor het eerst (en voor het laatst) voor een eindronde en werd in een poule geloot met Australië, Chili en uitgerekend de “klassenvijand”, de Bondsrepubliek Duitsland.
Op deze foto, genomen tijdens Kerst 1915, zien we Britse militairen in Griekenland die met een karakteristieke pet op een potje voetbal spelen. Voetballen tijdens de Eerste en later Tweede Wereldoorlog had diverse functies.
Het Fries Film Archief heeft onbekende kleurenbeelden gevonden van een voetbalwedstrijd tussen Heerenveen en HFC Haarlem uit 1948. Bijzonder is dat op de beelden ook de legendarische Friese voetballer Abe Lenstra (1920-1985) te zien is.
Sportbobo Pim Mulier stond aan de wieg van de introductie van vele sporten in Nederland, waaronder het voetbal. Althans, dat is het klassieke verhaal. Volgens promovendus Jan Luitzen moet dat beeld bijgesteld worden.
Op woensdag 16 september 1970 speelde Ajax in de eerste ronde van de Europacup 1 (de tegenwoordige Champions League) tegen de Albanese ploeg 17. Nentori Tirana uit Albanië. In de aanloop naar de uitwedstrijd ontstond er de nodige ophef over het lange haar van de Ajax-spelers. Wat gebeurde er precies?
Paul Prillevitz sprak met voormalig voetbaltrainer Aad de Mos, over zijn beginjaren als trainer en tijd als schoolmeester in Den Haag. Een verslag.
Natuurlijk weten wij dat You’ll Never Walk Alone beslist géén compositie is van Lee Towers. Onze Rotterdamse volkszanger was nog niet eens geboren toen het vermaarde Amerikaanse componistenduo Rodgers & Hammerstein het lied schreef.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen voetballers van de Oekraïne het op tegen een team van de Duitse bezetter. Het duel ging de geschiedenisboeken in als de ‘wedstrijd des doods’.
Het werd een van de meest memorabele voetbalwedstrijden uit de Nederlandse sporthistorie: de afscheidswedstrijd van Johan Cruijff op 7 november 1978.
Bij deze strafschop doet men alsof als er hard op doel geschoten gaat worden, maar in plaats daarvan neemt men een zacht stiftje, waarbij de bal langzaam over de al naar een hoek gedoken keeper zeilt.