De hattrick – Een truc met een hoed?

Wie tijdens een voetbalwedstrijd drie keer scoort is de held van de dag. De maker van deze zogeheten hattrick mag na de wedstrijd vaak de voetbal houden, maar je ziet hem na juichen nooit nog even een truc met een hoedje doen. Maar waarom spreken we dan eigenlijk van een

Historisch logo keert terug op Ajax-shirt

Ajax is een van de helden uit de Griekse mythologie. Hij komt voor in de oude verhalen over de Trojaanse oorlog en was na Achilles de sterkste strijder aan de zijde van de Grieken. De Amsterdamse club werd naar deze held vernoemd, maar of het logo ook zijn gezicht toont

Lijst van Europees kampioenen voetbal

Het Europees kampioenschap voetbal wordt eens in de vier jaar gehouden. De eerste editie vond in 1960 plaats in Frankrijk en werd toen gewonnen door de Sovjet-Unie. Een lijst van winnaars.

Hup Holland Hup – Een bekend (Duits?) voetballied

Een van de populairste Nederlandse voetballiedjes aller tijden is 'Hup Holland hup'. Vrij onbekend is dat deze componist zich bij het schrijven van dit klassieke Nederlandse aanmoedigingslied hoogstwaarschijnlijk liet inspireren door een Duits patriottistisch lied uit 1820..

‘Wij houden van Oranje’ en de Auld Lang Syne

Het populairste Oranjelied is waarschijnlijk 'Wij houden van Oranje' van André Hazes. Dat dit lied zo populair is heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat het werd gemaakt voor het EK van 1988 dat door het Nederlands elftal werd gewonnen.

Stervoetballer Jan de Natris (1895-1972)

De Ajacied en Oranje-speler Jan de Natris (1895-1972) staat onder veel sporthistorici bekend als de beste Nederlandse voetballer van de jaren 1920. De tweebenige buitenspeler had ook enkele onberekenbare karaktertrekken en was zowel bij Ajax als Oranje bij diverse conflicten betrokken.

Het WK-voetbal 1974 – De topwedstrijd van de Staatsveiligheidsdienst

Van 13 juni tot 7 juli 1974 vond in de Bondsrepubliek Duitsland het WK-voetbal plaats. Het team van de Duitse Democratische Republiek (DDR) kwalificeerde zich in 1974 voor het eerst (en voor het laatst) voor een eindronde en werd in een poule geloot met Australië, Chili en uitgerekend de “klassenvijand”,

Kleurenbeelden Abe Lenstra gevonden in filmarchief

Het Fries Film Archief heeft onbekende kleurenbeelden gevonden van een voetbalwedstrijd tussen Heerenveen en HFC Haarlem uit 1948. Bijzonder is dat op de beelden ook de legendarische Friese voetballer Abe Lenstra (1920-1985) te zien is.

1 2 3 5