Hoe John Heartfield met schaar en papier de nazi’s te lijf ging

De waarheid laten zien, de feiten weergeven, 'de leugen op zijn smoel slaan'. Zo beschrijft de graficus, animatiekunstenaar en decorontwerper John Heartfield in 1967 tijdens een interview het doel van zijn politieke fotomontages. Zijn beeldsatire wil aanklagen, ophelderen en ontmaskeren. Het is een middel in de politieke strijd.

Molière (1622-1673) – Franse toneelschrijver

De Franse schrijver en acteur Jean-Baptiste Poquelin (1622-1673) is de annalen van de kunstgeschiedenis ingegaan onder zijn artiestennaam Molière. Hij heeft vooral naam gemaakt met zijn satirische komedies.

Germaine Richier – Franse beeldhouwster

Het werk van de Franse kunstenares Germaine Richier was baanbrekend voor de moderne Europese beeldhouwkunst na de Tweede Wereldoorlog. Ze kreeg de bijnaam L’Ouragane (De Orkaan), naar de naam van één van haar beelden uit 1949.

Jan Van Eyck: mysterie, mythe en mens

Jan Van Eyck, de fijnschilder van het wereldberoemde altaarstuk ‘Lam Gods’, die verbluffende beelden wist op te bouwen, die de schilderkunst wist te hervormen. Een man die zijn tijd vooruit was.

El Greco (1541-1614) – Grieks/Spaanse kunstschilder

In 1577 trekt Il Greco naar Spanje. Aanvankelijk trachtte hij in de gunst te komen bij koning Filips II. Maar die bleek een zeer specifieke smaak te hebben. En El Greco’s stijl (inderdaad: het Spaanse “El” vervangt nu het Italiaanse “Il”) behoorde daar niet toe.

Alberto Giacometti (1901-1966) – Zwitserse kunstenaar

De Zwitserse beeldhouwer en schilder Alberto Giacometti experimenteerde in zijn vroeger carrière met het kubisme en surrealistisch werk. Hij is echter vooral bekend om zijn fascinatie voor het menselijk lichaam en zijn smalle dunne beelden van naakte vrouwen en wandelende mannen.

Frida Kahlo (1907-1954) – Mexicaanse kunstschilderes

Frida Kahlo werd als derde dochter van een Duitse immigrant op 6 juli 1907 geboren in Coyoacán, een volkswijk in Mexico-stad. Op dat moment kon niemand bevroeden dat zij ooit één van de bekendste en meest getalenteerde kunstenaressen van haar tijd zou worden.