Dark
Light

Mei 1940

Mei 1940 - Neergeschoten Duitse vliegtuigen (Publiek Domein - wiki) Artikelen van Michiel Mans over de meidagen van 1940 plus enkele berichten van andere auteurs over deze historische dagen. Op 10 mei 1940 begon voor Nederland de Tweede Wereldoorlog. Op die dag vielen Duitse troepen Nederland binnen. Tegelijkertijd vielen Duitse troepen in opdracht van Hitler ook Luxemburg en België, als onderdeel van de operatie Fall Gelb. Duitse paratroepers werden gedropt boven Nederland. Om de Nederlandse weerstand te breken bombardeerden de Duitsers Rotterdam op 14 mei. Nederland gaf zich hierna over. De capitulatie vond plaats op de nacht van woensdag 15 mei in het dorpje Rijsoord, iets ten zuiden van Rotterdam. In onderstaande artikelreeks lees je over de meidagen van mei 1940. Waar werd er gevochten? En hoe zat het eigenlijk met de Nederlandse tegenstand?

De artikelserie van Michiel Mans:

Naast deze artikelen van Michiel Mans vindt u hieronder nog enkele artikelen gerelateerd aan de meidagen van 1940. Ook handig: Overzicht van artikelen over de Tweede Wereldoorlog Boek: Mei 1940. De strijd op Nederlands grondgebied
In brand geschoten Junker 52s in de omgeving van Delft (Bundesarchiv)

Mei 1940 – Een nabeschouwing

Was het zinvol om door te vechten na het bombardement op Rotterdam? Was het sowieso zinvol om te vechten tegen de Duitse inval? Is er gestreden als leeuwen of als snotlodders? Vragen die ruim zeventig jaar nadien nog steeds leven. En veel verschillende antwoorden opleveren. En Garde hoopte er met de serie wat helderheid in te verschaffen. Voor zover u
6 minuten leestijd
Grebbeberg.nl

12 mei 1940 – De derde oorlogsdag

Op deze derde oorlogsdag beginnen de slechte communicatie en coördinatie, samen met de soms chaotische bevelvoering (ook in hogere regionen), een wrange rode draad te worden aan Nederlandse kant. Wat niets af doet aan de inzet van velen.
5 minuten leestijd
Twee batterijen 10 Veld beschoten op 11 mei Waalhaven (foto: www.grebbeberg.nl)

11 mei 1940 – En toen werd het spannend

In het noorden rukte op 11 mei de versterkte 15.000 man tellende Duitse 1e cavaleriedivisie verder op richting de Afsluitdijk. Er werd gevochten rond de parabruggenhoofden in en rond Rotterdam, en de hier en daar verdwaalde of geïsoleerde groepjes parachutisten. De Duitse luchtlandingstroepen in het gebied rond Den Haag waren veelal in het defensief gedrongen na van de drie veroverde
5 minuten leestijd
Nadien door een Duitse filmploeg in scene gezette actie bij de Moerdijkbrug, wel realistisch (foto en verklaring: zuidfront-holland1940.nl)

10 mei 1940 – Een geschiedenis

In de nacht van 9 op 10 mei begon de opmars van het Duitse 18e Leger. Het 10e korps hiervan viel het midden van ons land aan met twee infanteriedivisies en twee SS regimenten richting de Grebbeberg op de lijn Arnhem-Westervoort, Doesburg, Zutphen en Deventer.
7 minuten leestijd

Veteranen van de meidagen

In de interviewcollectie van het Veteraneninstituut liggen veel opgenomen gesprekken met mannen die erbij waren toen op 10 mei 1940 de Duitsers ons land binnenvielen. De meesten van hen, veelal dienstplichtige militairen, hadden geen idee van de hogere politiek of de strategieën van generaals.
2 minuten leestijd
Soldaten van de SS op de Grebbedijk tussen de haven van Wageningen en de Wageningse Afweg. Op de voorgrond geven mitrailleurschutters dekking aan militairen die - voor hen buiten beeld - in de aanval gaan. Rechts bovenaan gaat net de laatste soldaat over de kruin van de dijk. De militair links is de commandant, waarschijnlijk een onderofficier, met in zijn handen een verrekijker om de aanval te overzien. Hij geeft de schutter instructies om de aanval te dekken. - Foto: Stichting De Greb, Wageningen

Slag om de Grebbeberg

In de nacht van 10 op 11 mei begon de Slag om de Grebbeberg. De Duitse artillerie opende vanuit Wageningen de aanval op de voorposten van de Grebbelinie, die aan de voet van de Grebbeberg lagen. Tegelijkertijd werd er op de verder naar achter gelegen delen van de verdedigingslinie gevuurd.
10 minuten leestijd
×