Week van de koloniale geschiedenis

Een historisch liefdesverhaal: Het meisje en de dood

Still uit ‘Het meisje en de dood’ – Foto: Jos Stelling Films

Sinds donderdag draait de film Het meisje en de dood in de bioscopen. De film speelt zich af aan het einde van de negentiende eeuw (de belle époque) en is geregisseerd door Jos Stelling.

Het meisje en de dood is volgens de makers een tijdloos liefdesverhaal. Bij het schrijven van het script, van de hand van Jos Stelling en Bert Rijkelijkhuizen, lieten de auteurs zich onder meer inspireren door verschillende liefdesverhalen uit de negentiende eeuw, onder meer van Russische schrijvers als Poesjkin en Tsjechov. De film ging eind september in première tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht en won de Gouden Kalf voor ‘Beste Film’.

De film vertelt het verhaal van een Russische arts, Nicolai Borodinski, die na jaren terugkeert naar de plek waar hij ooit zijn grote liefde ontmoette. In een oud, vervallen hotel beleeft hij de ontmoeting met de jonge courtisane Elise opnieuw. Het hotel bevindt zich in Tannenfeld, vlakbij de stad Gera in Thüringen. Hier vonden ook de meeste opnamen plaats.

- advertentie -

Trailer van ‘Het meisje en de dood’:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: