Dark
Light

Een oude rot in het vak – Herkomst

Auteur:
1 minuut leestijd
Rat
Rat (CC0 - Pixabay - ivabalk)

Een ervaren man of vrouw wordt soms wel eens ‘een oude rot (in het vak)’ genoemd. Vaak is van enige bewondering sprake. De persoon in kwestie heeft aangetoond zeer veel van iets af te weten en gaat al een heel tijdje mee. Iemand om respect voor te hebben dus!

‘Rot’ zou in deze uitdrukking zijn afgeleid van het woord ‘rat’. Dit lijkt vreemd omdat dit dier vaak als ongedierte wordt beschouwd en het niet vleiend wordt opgevat wanneer iemand een ‘rat’ wordt genoemd. Vroeger kon men echter ook wel enig respect opbrengen voor het knaagdier. De rat stond namelijk ook bekend om zijn slimheid. Vermoedelijk hebben we hier dan ook de uitdrukking ‘een oude rot in het vak’ aan te danken. ‘Rot’ is ook terug te vinden in woorden als landrot en zeerot (benamingen voor mensen die vooral op het land leven en personen die juist veel op zee te vinden zijn).

Gerelateerd:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

×