Dark
Light

Erotisch gedicht Frederik de Grote teruggevonden

Auteur:
1 minuut leestijd

In het Geheime Staatsarchief van Pruisen is een verloren gewaand erotisch getint gedicht teruggevonden van de Pruisische koning Frederik de Grote (1712-1786).

Frederik de Grote rond 1739
Frederik de Grote schreef het gedicht in 1740 voor de Franse schrijver en filosoof Voltaire, met wie hij goed bevriend was. De koning van Pruisen wilde Voltaire bewijzen dat ook noordelingen, en zelfs Pruisen, net als de mediterrane man hevige en hartstochtelijke emoties kenden. Het bewijs leverde hij door een erotisch getint gedicht te schrijven.

In het gedicht heeft de beroemde koning van Pruisen het onder meer over “smelten in lust” en “wederopstaan in de kus, om opnieuw lust te worden”. In Duitse kranten wordt al gesproken van een zogenaamd Orgasmus-Poem.

Zoals alle gedichten van de Pruisische koning is ook dit gedicht geschreven in het Frans. Het bestaan van het erotische gedicht was bekend, maar het werd al tijden als verloren beschouwd.

Boek: Briefwisseling met Frederik de Grote – Voltaire
Boek: Voltaire, a life

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Ook interessant

×