Erotisch gedicht Frederik de Grote teruggevonden

1 minuut leestijd

Frederik de Grote rond 1739
In het Geheime Staatsarchief van Pruisen is een verloren gewaand erotisch getint gedicht teruggevonden van de Pruisische koning Frederik de Grote (1712-1786).

Frederik de Grote schreef het gedicht in 1740 voor de Franse schrijver en filosoof Voltaire, met wie hij goed bevriend was. De koning van Pruisen wilde Voltaire bewijzen dat ook noordelingen, en zelfs Pruisen, net als de mediterrane man hevige en hartstochtelijke emoties kenden. Het bewijs leverde hij door een erotisch getint gedicht te schrijven.

In het gedicht heeft de beroemde koning van Pruisen het onder meer over “smelten in lust” en “wederopstaan in de kus, om opnieuw lust te worden”. In Duitse kranten wordt al gesproken van een zogenaamd Orgasmus-Poem.

Zoals alle gedichtenvan de Pruisische koning is ook dit gedicht geschreven in het Frans. Het bestaan van het erotische gedicht was bekend, maar het werd al tijden als verloren beschouwd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties