Week van de koloniale geschiedenis

Erotisch gedicht Frederik de Grote teruggevonden

Frederik de Grote rond 1739
In het Geheime Staatsarchief van Pruisen is een verloren gewaand erotisch getint gedicht teruggevonden van de Pruisische koning Frederik de Grote (1712-1786).

Frederik de Grote schreef het gedicht in 1740 voor de Franse schrijver en filosoof Voltaire, met wie hij goed bevriend was. De koning van Pruisen wilde Voltaire bewijzen dat ook noordelingen, en zelfs Pruisen, net als de mediterrane man hevige en hartstochtelijke emoties kenden. Het bewijs leverde hij door een erotisch getint gedicht te schrijven.

In het gedicht heeft de beroemde koning van Pruisen het onder meer over “smelten in lust” en “wederopstaan in de kus, om opnieuw lust te worden”. In Duitse kranten wordt al gesproken van een zogenaamd Orgasmus-Poem.

- advertentie -

Zoals alle gedichtenvan de Pruisische koning is ook dit gedicht geschreven in het Frans. Het bestaan van het erotische gedicht was bekend, maar het werd al tijden als verloren beschouwd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: