Dark
Light

‘Eva Braun was een Jodin’

2 minuten leestijd
Eva Braun
Eva Braun

Volgens het Britse televisieprogramma ‘Dead Famous DNA’ was Eva Braun, de vrouw met wie Adolf Hitler kort voor zijn zelfmoord in het huwelijk trad, van Joodse afkomst.

Eva Braun en Adolf Hitler op de Obersalzberg
Eva Braun en Adolf Hitler op de Obersalzberg
De programmamakers concluderen dit nadat haar van een kam van Eva Braun door wetenschappers is onderzocht. De kam, met daarop het monogram van Eva Braun, werd aan aan het eind van de oorlog door een Amerikaanse soldaat gevonden in de Berghof, het woonhuis van Adolf Hitler op de Obersalzberg in het zuiden van Duitsland.

In het programma ‘Dead Famous DNA’ analyseren wetenschappers DNA-materiaal in de hoop zo oude vraagstukken op te kunnen lossen. In de aflevering van volgende week staat Eva Braun centraal. De wetenschappers zouden in de haren die op de kam gevonden werd, een DNA-structuur hebben aangetroffen die geassocieerd wordt met Asjkenazische Joden.

De aflevering van ‘Dead Famous DNA’ is aankomende woensdag te zien op Channel 4.

Trouwe vriendschap

Eva Braun was de maîtresse van Adolf Hitler. Kort voordat de Russen Berlijn innamen trouwde ze met de Duitse Führer die ze in 1930 had leren kennen via een fotograaf waarvoor Braun werkte. Nadat Hitler in 1933 rijkskanselier van Duitsland was geworden, vertoefde Eva Braun steeds vaker op de Obersalzberg.

Op de berg was overduidelijk dat Eva de maîtresse van Hitler was. Daarbuiten lag dat heel anders. En ook op de Berghof gingen Hitler en Eva formeel met elkaar om zodra er bezoek was. Velen vernamen dan ook pas na de oorlog dat Braun en Hitler een relatie hadden gehad.

In het voorjaar van 1945 trok Adolf Hitler zich terug in zijn bunker in Berlijn. Eva Braun week niet van zijn zijde. Op 29 april 1945, toen Russen de stad Berlijn al grotendeels in bezit hadden, traden Eva Braun en Adolf Hitler met elkaar in het huwelijk. Hitler schreef hierover in zijn testament:

“Omdat ik meende tijdens de oorlogsjaren niet de verantwoordelijkheid voor het stichten van een gezin op mij te kunnen nemen heb ik nu, aan het einde van mijn levensweg, besloten om te trouwen met de vrouw die na jaren van trouwe vriendschap vrijwillig koos mijn lot te delen in een stad die reeds bijna helemaal belegerd is.”

Een dag later pleegden Adolf Hitler en ‘Frau Hitler’ zelfmoord.

Lees ook: Eva Braun (1912-1945)

×