///

Generalplan Ost – ‘Levensruimte in de oost-kolonies’

Wat als de nazi’s de Sovjet-Unie hadden verslagen? De vraag lijkt iets voor zogeheten ‘alternatieve geschiedenis’. Het eerste halfjaar na de inval van nazi-Duitsland en zijn bondgenoten in de Sovjet-Unie op 22 juni 1941 was de instorting van de unie echter alles behalve hypothetisch. De nazi’s hadden ook uitgewerkte plannen klaarliggen voor het ontmantelen van de verslagen Sovjet-Unie en de

Nazi-Duitslands plan voor de germanisering van Oost-Europa
1
///

Colditz, de “zwaarst bewaakte herberg in het Derde Rijk”

De naam van het Duitse stadje Colditz in Saksen is voor altijd verbonden met wat zich hier in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Het hier op een steile heuvel gelegen kasteel werd door het Duitse leger gebruikt als krijgsgevangenenkamp voor geallieerde officieren die bekend stonden als ontsnappingsgevaarlijk en deutschfeindlich.

Het waargebeurde verhaal over het streng beveiligde nazi-fort en de vele spectaculaire ontsnappingen – Ben Macintyre
//

Socialistisch vliegen? “Interflug!”

In dit artikel een terugblik op de turbulente geschiedenis van de socialistische luchtvaartmaatschappij Interflug. Deze vliegtuigmaatschappij van de DDR ontstond uit het Oost-Duitse deel van Lufthansa. Na de eenwording in 1991 werd het verlieslijdende bedrijf al snel opgeheven.

Een Oost-Duitse luchtvaartmaatschappij op jacht naar westerse valuta
/

De verloren heimat aan de Wolga

Ooit vond men rond de Russische stad Saratov aan de Wolga talrijke plaatsen met weinig Russisch klinkende namen als Hassenbach, Lindenau, Langenfeld en Unterdorf. Er was zelfs een dorp dat Zürich heette. Eeuwenlang leefden er inderdaad Duitsers aan de middenloop van de Wolga. Een blik op hun verhaal.

De geschiedenis van de Wolga-Duitsers
18
///

Het verraad van een Oost-Duitse Stasi-agent

Een spectaculair geval van verraad vond plaats in de DDR. Een (dubbel)agent van de Stasi liep in 1979 met een koffer vol geheimen over naar het Westen. Waar in West-Duitsland de champagneflessen werden ontkurkt, knarsten de tanden in de DDR.

Tranen van geluk bij de West-Duitse inlichtingendienst… en van verdriet bij de Stasi
6
/

Het begrafenisritueel rond het DDR-geld

Na het verdwijnen van de DDR in 1990 werden de autoriteiten ook geconfronteerd met de vraag: wat te doen met het oude DDR-geld, de DDR-Mark of Ostmark geheten? Uiteindelijk besloot men het geld te begraven...

De Ostmark kon verrotten
1 2 3 29