Dark
Light

Duitsland

Artikelen over de geschiedenis van Duitsland en nieuwsberichten gerelateerd aan de de Duitse geschiedenis. Van de Berlijnse Muur tot Adolf Hitler en van de Slag in het Teutoburgerwoud tot de laatste Duitse keizer, Wilhelm II.

Overzichtspagina: Duitse geschiedenis
Avondkrant Der Angriff van 30 januari 1933: ‘Vlaggen uit. Rijkskanselier Hitler!’ De Duitse bevolking zou de gevolgen spoedig ondervinden.

Ook ‘gewone’ Duitsers al snel dupe van nazi-bewind

Nadat Adolf Hitler op 30 januari 1933 in Duitsland aan de macht was gekomen, waren joden, communisten en socialisten er het haasje. Voor de overige Duitsers begonnen juist jaren van economische vooruitgang. Dat laatste is althans het nog steeds heersende beeld. Maar dat beeld klopt niet. Ook ‘gewone’ Duitsers betaalden onder het nazibewind al snel tol, getuige onder meer oplopende
11 minuten leestijd
De eerste vier gevangenen werden in oktober 1963 overgedragen op S-Bahnhof Friedrichstrasse

De Duits-Duitse mensenhandel 1963-1989

Tussen 1963 en 1989 kocht de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) in totaal 33.755 politieke gevangenen als handelswaar uit de Duitse Democratische Republiek (DDR) vrij. Voor de DDR was het binnenhalen van vreemde valuta een goede gelegenheid om de economische problemen enigszins te verlichten. De Bondsrepubliek zag het vrijkopen als een humanitaire taak.
19 minuten leestijd
De Kamerleden Lankhorst (r) en Dijkstal plakken een Loesje-affiche op het Binnenhof, 30 juni 1988

Loesje transformeerde oubollige tegeltjeswijsheden tot iets hips

In november 2023 blies Loesje veertig kaarsjes uit. Het fictieve postermeisje kwam in 1983 ter wereld in Arnhem, in het kille actieklimaat van kraken en angst voor ‘de bom’. Met opwekkende spreuken als ‘leven is het meervoud van lef’ en ‘mooi hè, alles’ doorbrak ze de sfeer van ‘stop’, ‘weg met’ en ‘tegen’.
5 minuten leestijd
Still uit de film 'Nimbus Libéré'

Goebbels’ droom van een Duitse Disney

Vanaf het moment dat de Verenigde Staten na de Japanse aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941 als strijdende partij deelnamen aan de Tweede Wereldoorlog, produceerde Walt Disney Studios de ene na de andere tekenfilm die moest bijdragen aan de geallieerde overwinning. Was er een Duits antwoord op Disney? En werden in nazi-Duitsland tekenfilms ook ingezet als propagandamiddel?
24 minuten leestijd
Kasteel Amerongen

‘Majesteiten zijn nu eenmaal geen gewone stervelingen!’

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog vluchtte keizer Wilhelm II naar Nederland. Het grootste deel van zijn ballingschap bracht hij door op Huis Doorn, maar minder bekend is dat hij de eerste achttien maanden doorbracht op kasteel Amerongen. In zijn gevolg waren in de loop van de tijd meerdere lijfartsen aanwezig, waaronder Alfred Haehner.
4 minuten leestijd
In de Poliklinik Mitte in Halle was in de DDR-tijd een venerologie-afdeling gevestigd.Tegenwoordig staat het pand leeg

Gedwongen opnames in de ‘Druiperburchten’ van de DDR

In de DDR konden meisjes en vrouwen onder dwang in inrichtingen voor geslachtsziekten worden opgenomen, vaak zonder medische indicatie en onder voortdurend toezicht van de Stasi. Duizenden vrouwen hebben sinds het bestaan van de DDR een dergelijke “opvoeding” in de in de volksmond weinig vleiende naam Tripperburgen (vrij vertaald: ‘Druiperburchten’) moeten ondergaan.
17 minuten leestijd
"Eisch Duitschen grond! Ons recht en onze redding"

Annexatie van Duits grondgebied?

In Nederland speelde vanaf ongeveer 1944 de vraag of er na de oorlog (aanzienlijke) delen van Duits grondgebied, al dan niet met de Duitse inwoners, door Nederland ingelijfd moesten worden, bij wijze van herstelbetaling en om mogelijk toekomstige agressie van Duitsland te voorkomen. Er was een omvangrijke pro-annexatielobby, met name in 1945 en 1946.
15 minuten leestijd
1 2 3 57

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.818 actieve abonnees)

"Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan

×