Een voor velen vrijwel onbekend fenomeen tijdens de Koude Oorlog waren de militaire liaison-missies van de vier geallieerde overwinnaars in het na-oorlogse West- en Oost-Duitsland. Vrijwel onbeperkt konden militaire eenheden van de overwinnaars elkaar in hun bezettingszones inspecteren.
De Syrische vluchteling Fadel Alkhudr kwam in 2015 vanuit Aleppo naar Duitsland, nadat het houtsnijbedrijf van zijn familie door gevechten was vernietigd. Het eerste wat hij zag toen hij in Keulen uit de trein stapte, was de gotische kathedraal, die al eeuwenlang dé blikvanger van de stad is.
De Duitse ingenieur Paul Nipkow wordt vaak gezien als de grondlegger van de televisie. Dit vanwege de in 1884 door hem ontwikkelde Nipkow-schijf die een mechanisch televisiesysteem mogelijk maakte.
De opbouw en het einde van een eigen vliegtuigindustrie in de Duitse Democratische Republiek (DDR) was nauw verbonden met het in Dresden gebouwde straalverkeersvliegtuig “Baade 152”. Het was de trots en de hoop van de vliegtuigbouwers in de nog jonge republiek.
De Duitse medicus, filosoof en theoloog Albert Schweitzer geldt als een van de meest invloedrijke denkers uit de twintigste eeuw.
Vol verbazing, ongeloof, bewondering en jaloezie keek de wereld toe naar sporters uit de Duitse Democratische Republiek (DDR). Een klein land met ongeveer 16 miljoen inwoners grossierde in medailles en stak grote sportwereldmachten naar de kroon.
Bij een staatsbezoek van de Duitse president Walter Scheel (1974-1979) aan een Afrikaans land speelde het militair orkest niet, zoals protocollair gebruikelijk, het Duitse volkslied. In plaats daarvan klonk de melodie van een Duits volksnummer, 'Hoch auf dem gelben Wagen'.
In september 1969 kondigde de zender RIAS-Berlin een sensatie aan: ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de Duitse Democratische Republiek (DDR) zouden de Rolling Stones een concert in West-Berlijn geven. Bij de Stasi werd alarm geslagen.
De Duitse buitenlandpolitiek gaat met een investering van 100 miljard in de Bundeswehr een nieuw tijdperk in. Een blik op de Ostpolitik van de jaren tachtig laat zien waarom deze ommezwaai van bondskanselier Scholz historisch is te noemen.
Een rode koffer van voormalig Stasi-baas Erich Mielke bevatte voor DDR-leider Erich Honecker explosief materiaal.
De Duitse Democratische Republiek (DDR) heeft sedert haar bestaan voortdurend gestreefd naar internationale erkenning. Het land zocht naarstig naar medestanders, vooral in de Derde Wereld.
De Spiegel-affaire van 1962 speelde een belangrijke rol in de democratisering van het na-oorlogse Duitsland.
Ernst August Kaerger had eigenlijk bakker moeten worden in een slaperige provinciestad in Pruisen, net als al zijn voorvaderen. Een periode vol omwentelingen had echter vele andere levens voor hem in petto.
Precies 70 jaar geleden deed Sovjet-leider Jozef Stalin een opmerkelijk voorstel. Hij stelde voor de beide Duitslanden te herenigen. Maar dit herenigde Duitsland mocht dan géén lid worden van een militair bondgenootschap, lees: de NAVO.
Jaren van hun leven hebben ze met een fantoom doorgebracht. De man van wie ze dachten dat hij hen liefhad en begeerde, handelde ijskoud in opdracht van de Oost-Duitse Staatsveiligheidsdienst (Stasi). Zijn affectie en hartstocht waren cynische misleiding met als doel hen in het net van de Stasi te strikken.
De misschien wel opvallendste film over de ramp met de Titanic komt uit 1943. Deze Duitse spektakelfilm in zwart-wit verscheen midden in de Tweede Wereldoorlog en werd gemaakt door de nazifilmindustrie als propaganda tegen het vijandige Engeland.
Albrecht von Wallenstein, hertog van Friedland, Mecklenburg en het vorstendom Sagan, was tijdens de eerste jaren van de Dertigjarige Oorlog (1616-1646) één van de meest succesvolle legeraanvoerders in dienst van keizer Ferdinand II van het Heilig Roomse Rijk, tot hij in ongenade viel en werd omgebracht.
Het verhaal van Slimme Hans (Kluger Hans), een paard waarvan begin twintigste eeuw werd beweerd dat het kon rekenen
"Zelfs vandaag de dag, ruim vijfenzeventig jaar sinds het einde van de oorlog, zijn de Duitse wonden nog steeds niet helemaal geheeld en zijn de herinneringen nog steeds levend, en beginnen ze het land te polariseren."
De Duitse filosoof en psychiater Karl Jaspers wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogeheten existentiefilosofie.
Jenaplanonderwijs is een onderwijsvernieuwing waarbij opvoeding een belangrijke rol speelt.