Op 3 oktober 1969 werd het hoogste gebouw van Duitsland ingehuldigd, de televisietoren (Fernsehturm) op de Alexanderplatz in Oost-Berlijn. De toren moest triomf uitstralen en symbool van superioriteit worden van de socialistische Duitse Democratische Republiek (DDR). Maar iets zat de partij-leiding vanaf het begin dwars...
Tussen 1949 en 1990 waren er twee Duitslanden. Terwijl het ene Duitsland een succesvolle economische en democratische grootmacht is, is het andere Duitsland geschiedenis. In 1990 kwam de Duitse Democratische Republiek (DDR) ten einde en werd het grondgebied ervan onderdeel van de Bondsrepubliek. In de publieke herinnering aan de communistische natie overheerst het negatieve.
In het noorden van Duitsland, niet ver van de plaats Schöningen, zijn menselijke voetafdrukken van maar liefst 300.000 jaar oud ontdekt. Het gaat om de oudste menselijke voetafdrukken die ooit in het land zijn gevonden.
Toen Walter Ulbricht in juli 1950 het vijfjarenplan aankondigde, had hij nog gepocht dat ‘als eenmaal de oorlogsschade was hersteld, de levensstandaard van dit vooruitstrevende Duitsland die van het imperialistische Duitsland zou overtreffen’. Begin 1953 riep hij zijn volk echter op om zuinig aan te doen.
De succesvolle Duitse voetballer Otto Harder ging aan het eind van zijn sportcarrière op zoek naar een nieuw doel. Hij trad toe tot de NSDAP en werkte vervolgens als bewaker in verschillende concentratiekampen.
Op het enorme opleidingsinstituut Ordensburg Vogelsang, prachtig gelegen in de Duitse Eifel, moesten jonge mannen opgeleid worden tot nazi-leiders. Het belangrijkste vak dat ze hier kregen was ‘rassenkunde’.
Oost-Berlijn, 3 februari 1952. De Oost-Duitse premier Otto Grotewohl legt met drie hamerslagen de eerste steen voor het eerste flatgebouw aan de Stalinallee. Een kleine tien jaar later wordt de 'socialistische straat' tijdens een geheime nachtelijke operatie omgedoopt tot Karl-Marx-Allee.
Op het moment dat de NAVO plannen had om in West-Duitsland een tweetal raketgordels te installeren, maakten de Russen en Oost-Duitsers plannen voor sabotageacties tegen belangrijke militaire objecten in dat West-Duitse achterland.
‘Pruisen’ en ‘Duitsers’ betekenden in onze contreien lang hetzelfde. Oorspronkelijk waren de Pruisen echter een niet-Duits volk dat aan de Baltische Zee leefde. Wat was dit voor volk, en hoe raakte de naam ervan verstrengeld met Duitsland?
Schadenfreude is misschien wel een van de mooiste leenwoorden uit het Duits, al is dat natuurlijk subjectief. Het woord wordt gebruikt om aan te geven dat iemand plezier beleeft aan andermans leed...
In opdracht van Hitler werd in de jaren dertig op het eiland Rrügen een immens vakantiehotel voor de arbeidende Duitse “Volksgemeinschaft” gebouwd. Maar liefst 20.000 Duitsers zouden hier tegelijkertijd vakantie moeten kunnen vieren. De oorlog gooide roet in het eten.
In 'A Village in the Third Reich' beschrijft de Britse Julia Boyd hoe ingrijpend de levens van bewoners van Oberstdorf veranderden onder Hitler.
De stammoeder van de Rothschilds bleef haar leven lang de spil van de familie. Voor elke belangrijke beslissing kwamen de vijf broers die intussen met de groten der aarde omgingen en zelf in paleizen woonden, samen in het krakkemikkige ouderlijke huis en vroegen 'La Mamma' om raad.
De Amerikaanse federale minister van financiën Henry Morgenthau was na de Tweede Wereldoorlog voor een 'harde' vrede en een collectieve bestraffing. Met het naar hem vernoemde Morgenthau-plan wilde hij definitief voorkomen dat Duitsland ooit een Derde Wereldoorlog zou beginnen.
De Duitse liberale politicus Hans-Dietrich Genscher (1927-2016) was van 1974 tot 1992 minister van Buitenlandse Zaken. Als partijleider speelde hij 1982 een sleutelrol in het beëindigen van de sinds 1969 bestaande coalitie met de sociaal-democraten, ten gunste van een regering met de christen-democraten.
Wat houdt collectivisering precies in en hoe kreeg dit proces in hoofdlijnen vorm in de communistische landen Sovjet-Unie, China en de DDR?
Wat als de nazi’s de Sovjet-Unie hadden verslagen? De vraag lijkt iets voor zogeheten ‘alternatieve geschiedenis’. Het eerste halfjaar na de inval van nazi-Duitsland en zijn bondgenoten in de Sovjet-Unie op 22 juni 1941 was de instorting van de unie echter alles behalve hypothetisch. De nazi’s hadden ook uitgewerkte plannen klaarliggen voor het ontmantelen van de verslagen Sovjet-Unie en de
De naam van het Duitse stadje Colditz in Saksen is voor altijd verbonden met wat zich hier in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Het hier op een steile heuvel gelegen kasteel werd door het Duitse leger gebruikt als krijgsgevangenenkamp voor geallieerde officieren die bekend stonden als ontsnappingsgevaarlijk en deutschfeindlich.
Wat zou er gebeurd zijn als Adolf Hitler op 13 oktober 1918 aan het front was gesneuveld in plaats van korte tijd zijn gezichtsvermogen was kwijtgeraakt? Had de republiek van Weimar overleefd? Waren er dan geen NSDAP en nazi’s geweest?
In dit artikel een terugblik op de turbulente geschiedenis van de socialistische luchtvaartmaatschappij Interflug. Deze vliegtuigmaatschappij van de DDR ontstond uit het Oost-Duitse deel van Lufthansa. Na de eenwording in 1991 werd het verlieslijdende bedrijf al snel opgeheven.