Dark
Light

Adolf Hitler

Adolf Hitler op Historiek

Naar recente artikelen over Adolf Hitler

Lees hier een beknopte biografie van Adolf Hitler De Duits nationaal-socialistisch dictator Adolf Hitler werd in 1933 rijkskanselier van Duitsland. Hij veranderde Duitsland in een totalitaire staat waarin hijzelf de absolute dictator was. Zijn tegenstanders belandden in concentratiekampen en zijn rassenwaan leidde tot de systematische uitroeiing van wat hij zag als Untermenschen; onder meer Joden, Roma en gehandicapten. Hitler diende tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het front. De Duitse nederlaag en de wurggreep waar zijn land na de Vrede van Versailles in terechtkwam, kon hij moeilijk verkroppen. Toen hij aan de macht kwam leed het Duitse volk - mede door de economische crisis en zware herstelbetalingen - onder werkloosheid en armoede. Op Hitler werd een groot aantal aanslagen gepleegd. Steeds ontkwam hij, soms op miraculeuze wijze. Hij werd tijdens zijn leven bijgestaan door verschillende prominente nazi's zoals Joseph Goebbels (propaganda), Heinrich Himmler (SS) en Hermann Göring.

Mein Kampf

[caption id="attachment_17301" align="alignright" width="320"]Mein Kampf Mein Kampf[/caption]In het boek Mein Kampf tekende Hitler, met hulp van zijn secretaris Rudolf Hess, zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek op. Het boek verscheen in 1925 in Duitsland. Nadat Hitler aan de macht gekomen was verscheen het beruchte werk ook in Nederland, onder de titel Mein kamp. In 1974 werd handel en herdruk van het boek in Nederland verboden. Vandaag de dag is het in Nederland nog altijd verboden om het boek te verkopen. De houdbaarheid van het verbod is de laatste jaren echter wel onderwerp van discussie.

Dood van Adolf Hitler

Toen het Hitler duidelijk werd dat hij de door hemzelf begonnen Tweede Wereldoorlog zou verliezen, trok hij zich terug in Berlijn. Daar pleegde hij op 30 april 1945 samen met zijn vrouw Eva Braun zelfmoord. Beknopte biografie van Adolf Hitler Overzicht van boeken over Adolf Hitler

Belangrijke artikelen over Hitler

Detail van het stemformulier voor de Duitse Rijksdagverkiezingen van 1933

Ondergang van de Weimarrepubliek

Duitsland is na zijn nederlaag in de Grote Oorlog in verwarring. Het wordt door het verdrag van Versailles teruggeduwd in een onderschikte rol op het Europese toneel. De nieuw gevormde Weimarrepubliek lijkt een goede toekomst tegemoet tegemoet te gaan, maar het loopt anders. Mede dankzij de onoplettendheid van de traditionele conservatieve elite valt de republiek ten prooi aan de nazi’s.
23 minuten leestijd
3D-beeld van de Führerbunker in Berlijn

‘Verboden’ muziek in Hitlers bunker

Mei 1945. Een ploeg Sovjetsoldaten doorzoekt Hitlers geheime bunker in Berlijn. Ze vinden lichamen, documenten, juwelen en schilderijen maar … stuiten ook op een uitgebreide collectie 78-toerenplaten. Dat daar werk van Beethoven, Wagner en Bruckner tussen zit, verbaast niemand. Opvallender is dat tussen de platen ook werken van ‘verboden’ joodse en Russische componisten en uitvoerders aangetroffen worden.
5 minuten leestijd
1 2 3 16

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×