Op 20 april 1955 was op de Nederlandse televisie de eerste aflevering van de kinderserie Swiebertje te zien. De comedyserie kwam voort uit een reeks kinderboeken van de hand van John Henri uit den Bogaard en werd razend populair. Aan hoofdrolspeler Joop Doderer danken we het zogeheten Swiebertje-effect.
De ontdekking van de rijke schatten uit het zogeheten Palmhoutwrak bij Texel zorgde de afgelopen jaren voor aardig wat problemen of uitdagingen. Een lid van de duikclub verzucht in de documentaire: "Het wrak is een vloek geworden".
Voor de inwoners van Riemst was mergel lange tijd een belangrijk exportproduct dat in steden als Maastricht onder meer gebruikt werd om kerken en kathedralen mee te bouwen. De mergelgroeven in de gemeente zijn een tastbare getuige van dit verleden.
“De een houdt van asperges, de andere van Parijs, de derde van vioolmuziek, maar ik houd van…” Wie niet weet welk woord in deze liedtekst ontbreekt, heeft waarschijnlijk nooit de tekenfilm 'Als je begrijpt wat ik bedoel' uit 1983 gezien. Het was de eerste en is nog altijd vrijwel de enige in Nederland geproduceerde avondvullende animatiefilm voor jong en oud.
De tiendelige televisieserie 'Het verhaal van Vlaanderen', gepresenteerd door Tom Waes, wordt binnenkort ook in Nederland uitgezonden.
Het scenario van de oorlogsfilm is gebaseerd op een Duitse roman uit 1929 van Erich Maria Remarque. Dit boek verscheen onder de titel 'Im Westen nichts Neues' en werd in Nederland uitgebracht als 'Van het westelijk front geen nieuws'.
Deze week is videomateriaal uit 1986 vrijgegeven met daarop beelden van de Titanic, het beroemde 'onzinkbare schip' dat in 1912 na een aanvaring met een ijsschots in de Atlantische Oceaan verging. Sommige delen van de tachtig minuten lange video waren al wel eerder te zien, bijvoorbeeld in documentaires, maar er zit ook veel onbekend materiaal tussen.
Onder de titel ‘Welkom in de…’ zendt de NTR al jaren humoristische televisieseries uit. Zondag start een nieuwe serie. Dit keer staat de prehistorie centraal.
Hoewel het erop leek dat de Joodse gemeenschap enige mate van zelfbestuur kreeg, werd de Joodse Raad in werkelijkheid de voltrekker van haar eigen ondergang. De leden van de raad kwamen voor enorme dilemma’s te staan.
In 2023 zijn acht nieuwe afleveringen te zien van het populaire televisieprogramma Verborgen verleden, waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis.
Zeventig jaar geleden vond de Watersnoodramp plaats. De ramp wordt op televisie door de NOS op twee manieren belicht: met een rechtstreekse uitzending over de herdenking in Zeeland en met een serie korte journaals over de gebeurtenissen van zeventig jaar geleden.
Op 14 december 1977 gaat de film Saturday Night Fever in première. De bijna twee uur durende film wordt die dag voor het eerst vertoond, in het Mann’s Chinese Theater in Los Angeles. De film wordt een enorme hit.
In iedere aflevering staat een historisch persoon centraal. In chronologische volgorde beslaat de serie zo enkele honderden jaren, van het ontwerp van de arena tot het uiteindelijke verval.
Vrijdag gaat op Netflix de film 'All Quiet on the Western Front' in première. Het is de derde verfilming van het ultieme antioorlogsboek uit 1929 van de Duitse WO1-veteraan Erich Maria Remarque. De verfilming uit 1930 zorgde voor beroering.
De populaire Netflixserie 'The Crown' heeft een disclaimer gekregen. Aan de trailer van voor het vijfde seizoen over het Britse koningshuis koningshuis is een kort bericht toegevoegd waarin wordt vermeld dat sprake is van fictie.
Tijdens het Rampjaar werd de jonge Republiek van drie kanten aangevallen door machtige vijanden. Het jaar ging de geschiedenisboekjes in met de zin: het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. In de televisieserie wordt een poging gedaan precies uit te leggen wat er in het bijzondere jaar 1672 precies gebeurde en hoe alles zo uit de
Na ruim twintig jaar keert het populaire televisieprogramma Waku Waku vandaag weer terug op de buis. Het quizprogramma waarin deelnemers pluchen aapjes moeten zien te verzamelen heeft wel een nieuwe presentator: Sosha Duysker.
Toen Duitse troepen op 15 mei 1940 Amsterdam binnen marcheerden, becommentarieerde de opa van documentairemaakster Marieke van der Winden dat in zijn dagboek met de woorden: “machtig!! machtig!!”. Dat hij sympathiseerde en zelfs collaboreerde met de Duitse bezetter bleef lange tijd verborgen voor zijn kleindochter.
De NTS zond op 29 september 1968 voor het eerst De Fabeltjeskrant uit. De poppenserie, waarin verteld werd over het wel en wee van de bewoners van het zogeheten Grote Dierenbos, sloeg enorm aan.
De zegswijze ‘jemig de pemig’ bestaat al decennialang en is bij veel mensen welbekend. Hoe komen we aan deze bijzondere uitdrukking en wat is de betekenis van jemig de pemig?