Filmrechten ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen verkocht

/
2 minuten leestijd

De filmrechten van het boek ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen zijn verkocht aan het productiebedrijf Man Up, van Halina Reijn en Carice van Houten.

't Hooge Nest
’t Hooge Nest – Roxane van Iperen
’t Hooge Nest is de naam van een villa in Bussum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestierden twee joodse zussen – Janny en Lien Brilleslijper – hier een groot onderduikadres. Meer dan vijfentwintig joden probeerden hier, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken, de oorlog door te komen. Uiteindelijk werd ‘het Nest’ verraden. De familie Brilleslijper belandde met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank.

Roxane van Iperen, momenteel bewoonster van ’t Hooge Nest, beschreef in haar boek de lotgevallen van de zussen Brilleslijper en de onderduikers in het Gooi. Het boek verscheen in 2018 en staat al tientallen weken hoog in verschillende bestsellerlijsten. Dit jaar kreeg de auteur de Opzij Literatuurprijs 2019 voor haar boek.

Halina Reijn

Halina Reijn was tafeldame bij De Wereld Draait Door op de dag van de lancering van ’t Hooge Nest, toen Roxane van Iperen en twee kinderen van de zussen Brilleslijper in het programma kwamen vertellen over het boek. Reijn – en ook Van Houten – viel naar eigen zeggen als een blok voor het verhaal. Nu is dus besloten het boek te gaan verfilmen. Halina Reijn is momenteel in Tortonto waar haar debuutfilm Instinct, met Carice van Houten in de hoofdrol, in première gaat. Deze film is ook de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Boek: ’t Hooge Nest – Roxane van Iperen

Gesprek met Roxane van Iperen over ’t Hooge Nest: