Dark
Light

Geboortehuis Hitler wordt onteigend en gesloopt

Auteur:
1 minuut leestijd
Geboortehuis van Adolf Hitler in 1934 - cc
Geboortehuis van Adolf Hitler in 1934 - cc

De Oostenrijkse regering heeft besloten het geboortehuis van Adolf Hitler te onteigenen. Hierna moet het pand in Braunau Am Inn zo snel mogelijk afgebroken worden.

Adolf Hitler als klein kind
Adolf Hitler als klein kind
In Oostenrijk wordt al tijden gediscussieerd over de toekomst van het pand. De regering is bang dat het gebouw in handen valt van neo-nazi’s en een bedevaartsoord wordt. Het wil er daarom al langere tijd van af. De regering heeft nu een speciale onteigeningswet gemaakt om het huis te kunnen onteigenen. Naar verwachting wordt de wet goedgekeurd door het Oostenrijkse parlement.

Huur stopgezet

Het pand is meer dan veertig jaar beheerd door de gemeente. Het deed in het verleden onder meer dienst als opvanghuis voor gehandicapten. Vijf jaar geleden kwam het gebouw leeg te staan doordat de eigenaar niet mee wilde werken aan enkele verbouwingen die volgens de gemeente noodzakelijk waren. In 2011 werd daarom de huur opgezegd. Hitlers geboortehuis staat sinds die tijd leeg.

Er werd ook wel geopperd om het gebouw te gebruiken voor een school, volksuniversiteit of sociaal centrum. Daarvoor is echter officieel toestemming nodig van de eigenaar en die wilde hieraan niet meewerken.

De eigenares wilde het huis wel verkopen, maar vroeg volgens de gemeente veel te veel geld: 2,2 miljoen euro. Als het pand wordt onteigend, krijgt de eigenaresse wel een financiële compensatie. In het verleden ontving ze 4800 euro per maand voor de huur.

Verrotten

De Oostenrijkse historicus Peter Huemer kwam twee jaar geleden met een opvallende oplossing voor het probleem. Hij stelde voor de ramen van Hitlers geboortehuis voortdurend open te laten staan. Op die manier zal het gebouw volgens hem op den duur verrotten.

Hitler werd in 1889 geboren in Braunau am Inn. Hij woonde slechts drie jaar in het grensstadje.

Lees ook: Adolf Hitler (1889-1945) – Führer van het Derde Rijk
Boek: De jeugd van Adolf Hitler 1889-1907

×