Dark
Light

‘Laat Hitlers geboortehuis verrotten’

Auteur:
1 minuut leestijd
Geboortehuis van Adolf Hitler - cc
Geboortehuis van Adolf Hitler - cc

Om te voorkomen dat het geboortehuis van Adolf Hitler door neo-nazi’s kan worden gebruikt, stelt de Oostenrijkse historicus Peter Huemer voor om de ramen van het pand in Braunau am Inn voortdurend open te laten staan. Op die manier zal het gebouw volgens hem op den duur verrotten.

Adolf Hitler als baby
Adolf Hitler als baby
Hitler werd in 1889 geboren in Braunau am Inn. Hij woonde slechts drie jaar in het grensstadje. In het verleden is zijn geboortehuis onder meer gebruikt als bibliotheek, opvanghuis voor gehandicapten en als bankkantoor.

Het gemeentebestuur van Braunau zit nogal met het huis in zijn maag. Volgens Duitse media willen de bestuurders het pand het liefst slopen, zodat het nooit door neo-nazi’s kan worden gebruikt. Dit mag echter niet omdat het pand vanwege de renaissancearchitectuur aangemerkt is als monument.

Peter Huemer stelt nu dus voor de natuur zijn werk te laten doen. Door de ramen van het pand continu open te laten staan, zal het huis langzaam wegrotten. Huemer is geen onbekende. Vorig jaar was hij nog betrokken bij het project De laatste getuigenis, waarin in het Burgtheater in Wenen in aanwezigheid van overlevenden stilgestaan werd bij de Holocaust.

Haus der Verantwortung

Het geboortehuis van Hitler trekt volgens de gemeente Braunau nog dagelijks bezoekers. Toeristen, maar ook neo-nazi’s die voor het huis de Hitlergroet brengen of oudere mannen die er een bosje bloemen neerleggen.

Er zijn overigens ook mensen die ervoor pleiten het geboortehuis van Hitler om te bouwen tot een zogenaamd Haus der Verantwortung (huis van de verantwoordelijkheid), met een tentoonstelling over het nazi-verleden.

×