‘Laat Hitlers geboortehuis verrotten’

Geboortehuis van Adolf Hitler - cc
Geboortehuis van Adolf Hitler – cc
Om te voorkomen dat het geboortehuis van Adolf Hitler door neo-nazi’s kan worden gebruikt, stelt de Oostenrijkse historicus Peter Huemer voor om de ramen van het pand in Braunau am Inn voortdurend open te laten staan. Op die manier zal het gebouw volgens hem op den duur verrotten.

Hitler werd in 1889 geboren in Braunau am Inn. Hij woonde slechts drie jaar in het grensstadje. In het verleden is zijn geboortehuis onder meer gebruikt als bibliotheek, opvanghuis voor gehandicapten en als bankkantoor.

Adolf Hitler als baby
Adolf Hitler als baby
Het gemeentebestuur van Braunau zit nogal met het huis in zijn maag. Volgens Duitse media willen de bestuurders het pand het liefst slopen, zodat het nooit door neo-nazi’s kan worden gebruikt. Dit mag echter niet omdat het pand vanwege de renaissancearchitectuur aangemerkt is als monument.

Peter Huemer stelt nu dus voor de natuur zijn werk te laten doen. Door de ramen van het pand continu open te laten staan, zal het huis langzaam wegrotten. Huemer is geen onbekende. Vorig jaar was hij nog betrokken bij het project De laatste getuigenis, waarin in het Burgtheater in Wenen in aanwezigheid van overlevenden stilgestaan werd bij de Holocaust.

- advertentie -

Haus der Verantwortung

Het geboortehuis van Hitler trekt volgens de gemeente Braunau nog dagelijks bezoekers. Toeristen, maar ook neo-nazi’s die voor het huis de Hitlergroet brengen of oudere mannen die er een bosje bloemen neerleggen.

Er zijn overigens ook mensen die ervoor pleiten het geboortehuis van Hitler om te bouwen tot een zogenaamd Haus der Verantwortung (huis van de verantwoordelijkheid), met een tentoonstelling over het nazi-verleden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: