Geestelijk vader Haagse Harry overleden

Haagse Harry
Haagse Harry
Striptekenaar Marnix Rueb, geestelijk vader van het personage Haagse Harry, is donderdag op 59-jarige leeftijd overleden.

Marnix Rueb werd in 1955 geboren in Den Haag. Hij baseerde zijn beroemdste personage op een Haags type dat hij in de Schilderswijk had gezien. Rueb woonde destijds zelf ook in deze volkswijk.

De serie debuteerde in 1991. Lezers leerden Haagse Harry kennen als een figuur die fonetisch Haags dialect sprak. Het personage was werkloos, nogal grof in de mond, maar had uiteindelijk wel een hart van goud. Wel was hij regelmatig agressief als relsupporter van ADO Den Haag. De albums hebben typische titels als Kompleit Baggâh!!, Niet Te Wènag!! en 3 – Dachetnie!!.

Ruebs laatste publicatie was de Haagse vertaling van Nijntje: Nèntjuh an zei (Nijntje aan zee). De illustrator overleed aan de gevolgen van longkanker.

- advertentie -

Albums van Haagse Harry

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: