Internationaal perscentrum Nieuwspoort in Den Haag bestaat zestig jaar. Een blik op de geschiedenis van het centrum, waar ook wekelijks de persconferenties van de minister-president gehouden worden.
Tijdens een onderzoeks- en conserveringsproject in Museum Panorama Mesdag in Den Haag is een getekende petunia herontdekt die Hendrik Willem Mesdag op negenjarige leeftijd maakte.
Op 20 augustus 1672 werden de broers Johan en Cornelis de Witt door een woedende menigte in Den Haag gelyncht. Hun lichamen werden hierna verminkt en in stukken verscheurd.
Hendrik Petrus Berlage ontwierp in 1921 een vooruitstrevend en spectaculair museumgebouw. In 1935 werd zijn droom werkelijkheid met de opening van een nieuw museum voor moderne en toegepaste kunst in Den Haag.
Er komt een groot archeologisch onderzoek waarbij geprobeerd wordt de stoffelijke resten van Johan van Oldenbarnevelt te vinden. De raadpensionaris werd in 1619 op het Binnenhof onthoofd en zijn resten liggen mogelijk nog in de grafkelder onder de vloer van de Eerste Kamer in Den Haag.
Op 13 mei 1619 wordt Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in Den Haag onthoofd. Een van de meest tragische gebeurtenissen uit de tijd van de Republiek.
Het Haags Gemeentearchief heeft maandag een thuiswerkproject gelanceerd: Hagenaars en Hagenezen, bevolkingsregister Den Haag 1913-1939.
De Antwerpse meester Jacques Jordaens (1593-1678) kan op verschillende manieren met de Noordelijke Nederlanden in verband worden gebracht. Na de dood van zijn beroemde stadgenoten Peter Paul Rubens (1577-1640) en Anthony van Dyck (1599-1641) kreeg hij steeds meer belangrijke opdrachten in Nederland, en specifiek in Den Haag.
Als er in Nederland gedemonstreerd wordt, gebeurt dat vaak op het Malieveld in Den Haag. Een beknopte geschiedenis van dit beroemde veld.
De term valt wel eens in de politieke wereld: identiteitspolitiek. Wat is dit precies en welke kenmerken heeft identiteitspolitiek?
Den Haag heeft een bijzondere band met de ooievaar. De vogel is zelfs terug te vinden in het wapen van de stad. Waarom eigenlijk?
Het museum heeft voor de naamswijziging gekozen omdat de oude naam onvoldoende duidelijk maakte waar het museum precies voor stond. Daarnaast zou ‘Gemeentemuseum’ in het buitenland lastig uit te spreken zijn.
Vrij onbekend is dat dat zowel de uitdrukking als de kermisattractie kop-van-jut hun naam danken aan een persoon die echt geleefd heeft, namelijk de moordenaar Hendrik Jut.
Vanaf het schooljaar 2019/2020 kunnen iedere dag duizend middelbare scholieren naar de Tweede Kamer in Den Haag. Vanuit de cultuurbegroting stelt het kabinet hier bijna vijf miljoen euro voor beschikbaar. Het kabinet vindt het belangrijk dat scholieren het parlement bezoeken, omdat ze dan meer kunnen ervaren van de ‘Nederlandse democratische waarden’.
In 1932 liep Prinsjesdag uit op een drama nadat demonstrerende communisten slaags raakten met agenten. Verkeersagent H. Baars kwam hierbij om het leven.
Op 15 augustus 1988 werd het Indisch Monument onthuld door koningin Beatrix, ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers uit Nederlands-Indië.
Nederlanders nemen niet snel een blad voor de mond: we kennen een lange traditie van mopperen en klagen. In vergeten archiefmappen hebben de grieven zich eeuwenlang opgestapeld; je vindt er bijvoorbeeld klachten over helse grammofoonconcerten, onbedekte museale geslachtsdelen en oerwoudgeluiden uit het Vondelpark. Veel van deze brieven schetsen onbedoeld een vermakelijk tijdsbeeld. Historisch letterkundige Annemieke Houben diept voor Historiek elke
Van schrijnende beelden van de hongerwinter in Den Haag, tot de sloop van wijken voor de bouw van de Atlantikwall en vluchtende NSB’ers op Dolle Dinsdag. Fotograaf Menno Huizinga legde Den Haag in de Tweede Wereldoorlog op unieke wijze vast. De bijna 800 foto’s van zijn hand zijn vanaf nu vrij te gebruiken.
In 1702 scheidden de Haagse boekverkopers, drukkers en plaatdrukkers zich af van het St. Lucasgilde waartoe ze meer dan een eeuw behoord hadden. Die afscheiding paste in een trend, want al (veel) eerder hadden hun collega’s in de meeste Hollandse steden hetzelfde gedaan. Het St. Lucasgilde huisvestte van oudsher de schilders, beeldhouwers, graveurs, glasschilders, nog wat andere creatieve beroepen, en
In oktober 1961 viel huis aan huis in Nederland een envelop in de bus met ‘Wenken voor de bescherming van u en uw gezin’. De inhoud: vier boekjes. Eén bevatte informatie en waarschuwingen over alarmeringen en maakte duidelijk wat te doen bij een bombardement en bij fall-out. Een tweede gaf wenken voor eerste hulp. Het derde ging over voedsel en
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers de Atlantikwall, een 5000 kilometer lange kustlijn, van Kirkenes in Noorwegen tot aan de Franse grens met Spanje.