Dark
Light

Den Haag

De geschiedenis van Den Haag, de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland en de de plek waar het Nederlands parlement en het Internationaal Strafhof is gevestigd. In het Haagse gebied woonden al vroeg mensen, lang voordat er sprake was van een dorp met de naam Den Haag. De oudste archeologische vondsten gedaan in de omgeving van het Binnenhof dateren uit circa 3000 v.Chr. Op deze pagina artikelen gerelateerd aan de geschiedenis van Den Haag maar ook berichten over bijvoorbeeld musea of herdenkingen in Den Haag.
De leeuwenbotten

Eeuwenoude leeuwenbotten gevonden in Den Haag

Tijdens een opgraving bij het Buitenhof in Den Haag hebben archeologen twee leeuwenbotten gevonden. Het gaat vermoedelijk om de oudste resten van leeuwen die ooit in Nederland bij een opgraving zijn gevonden. Uit onderzoek blijkt dat er tussen 1344 en 1358 leeuwen werden gehouden op het Buitenhof.
2 minuten leestijd
De onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt, 1619 - Anonieme zeventiende-eeuwse prent

Archeologen op zoek naar resten Johan van Oldenbarnevelt

Er komt een groot archeologisch onderzoek waarbij geprobeerd wordt de stoffelijke resten van Johan van Oldenbarnevelt te vinden. De raadpensionaris werd in 1619 op het Binnenhof onthoofd en zijn resten liggen mogelijk nog in de grafkelder onder de vloer van de Eerste Kamer in Den Haag.
5 minuten leestijd
1 2 3 12
×