De geschiedenis van Den Haag, de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland en de de plek waar het Nederlands parlement en het Internationaal Strafhof is gevestigd. In het Haagse gebied woonden al vroeg mensen, lang voordat er sprake was van een dorp met de naam Den Haag. De oudste archeologische vondsten gedaan in de omgeving van het Binnenhof dateren uit circa 3000 v.Chr. Op deze pagina artikelen gerelateerd aan de geschiedenis van Den Haag maar ook berichten over bijvoorbeeld musea of herdenkingen in Den Haag.
Er komt een groot archeologisch onderzoek waarbij geprobeerd wordt de stoffelijke resten van Johan van Oldenbarnevelt te vinden. De raadpensionaris werd in 1619 op het Binnenhof onthoofd en zijn resten liggen mogelijk nog in de grafkelder onder de vloer van de Eerste Kamer in Den Haag.
Op 13 mei 1619 wordt Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in Den Haag onthoofd. Een van de meest tragische gebeurtenissen uit de tijd van de Republiek.
De Antwerpse meester Jacques Jordaens (1593-1678) kan op verschillende manieren met de Noordelijke Nederlanden in verband worden gebracht. Na de dood van zijn beroemde stadgenoten Peter Paul Rubens (1577-1640) en Anthony van Dyck (1599-1641) kreeg hij steeds meer belangrijke opdrachten in Nederland, en specifiek in Den Haag.
Het museum heeft voor de naamswijziging gekozen omdat de oude naam onvoldoende duidelijk maakte waar het museum precies voor stond. Daarnaast zou ‘Gemeentemuseum’ in het buitenland lastig uit te spreken zijn.
Vrij onbekend is dat dat zowel de uitdrukking als de kermisattractie kop-van-jut hun naam danken aan een persoon die echt geleefd heeft, namelijk de moordenaar Hendrik Jut.
Vanaf het schooljaar 2019/2020 kunnen iedere dag duizend middelbare scholieren naar de Tweede Kamer in Den Haag. Vanuit de cultuurbegroting stelt het kabinet hier bijna vijf miljoen euro...
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok